Totul despre ruptura de menisc

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale cartilajului genunchiului, fiind o afecțiune dureroasă care poate influența desfășurarea activităților de zi cu zi ale pacientului. Răsucirea bruscă a genunchiului poate provoca o ruptură a meniscului, iar uneori, o bucată de cartilaj rupt se poate bloca în articulația genunchiului și poate provoca blocarea acesteia.  

Ce este meniscul? 

O articulația sănătoasă a genunchiului conține două structuri cartilaginoase în formă de C, fiecare numită menisc. Cel din interiorul genunchiului este meniscul medial iar cel din exterior este meniscul lateral. Fiecare menisc este neted, flexibil și acționează pentru a oferi atât stabilitate, cât și protecție de absorbție a șocurilor cartilajului hialin care căptușește articulația genunchiului. Pierderea sau deteriorarea acestui cartilaj hialin, indiferent de motiv, este cunoscută sub numele de artroză, astfel încât meniscul este esențial pentru sănătatea genunchiului și prevenirea artrozei.

ruptura de menisc

Ce este ruptura de menisc? 

Ruptura de menisc apare, de obicei, ca urmare a unei mișcări forțate a genunchiului și de aceea este des întâlnită în cazul sporturilor de contact precum fotbal sau volei. Aceasta se poate întâmpla atunci când o persoană își schimbă brusc direcția în timpul alergării și poate să apară concomitent cu alte leziuni ale genunchiului, cum ar fi o leziune a ligamentului încrucișat anterior. 

Cauze și factori de risc 

Cel mai frecvent, o ruptură de menisc rezultă dintr-o leziune acută a genunchiului, precum o pivotare bruscă, o căzătură sau o lovitură puternică. 

Totuși o astfel de ruptură poate fi și rezultat unor modificări degenerative determinate de înaintarea în vârstă, deoarece meniscul se slăbește, devine mai fragil și mai predispus la deteriorare. 

Simptome ale rupturii de menisc 

În momentul producerii leziunii meniscului, pacientul poate auzi un zgomot în jurul articulației genunchiului, iar ulterior poate experimenta următoarele simptome: 

  • Durere, mai ales când zona este atinsă 
  • Umflătură 
  • Dificultăți de mișcare a genunchiului sau incapacitatea de a-l mișca într-un interval complet de mișcare 
  • Senzația de blocare sau prindere a genunchiului 
  • Senzația că genunchiul cedează sau nu poate susține greutate 

Este posibil ca pacientul să aibă, de asemenea, o senzație de alunecare a genunchiului, care este de obicei un indiciu că o bucată de cartilaj s-a desprins și blochează articulația. 

Cum diagnosticăm ruptura de menisc? 

Pentru a diagnostica o leziune de menisc medicul va analiza, inițial,  simptomele și istoricul pacientului, iar apoi va efectua un examen fizic al genunchiul.  

Medicul va efectua anumite mișcări ale membrului pacientului, va îndoi genunchiul, apoi îl va îndrepta și îl va roti. Acest lucru pune tensiune pe un menisc rupt, astfel, dacă pacientul prezintă o ruptură de menisc, această mișcare poate provoca durere sau un zgomot în articulație. 

Deoarece alte leziuni ale genunchiului pot provoca simptome similare, pacientului i se poate recomanda realizarea unor teste imagistice pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului, cum ar fi razele X sau RMN-ul. 

Tratamentul rupturii de menisc  

 Tratamentul pentru un menisc rupt poate începe adesea în mod conservator, în funcție de tipul, dimensiunea și locația rupturii. 

Tratamentul conservator poate implica: 

  • Odihnă  
  • Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene  
  • Terapie fizică  
  • Infiltrații intra-articulare  

Dacă simptomele nu se ameliorează, specialistul ortoped poate recomanda efectuarea unei  intervenții chirurgicale, precum artroscopia. Aceasta se bazează pe realizarea unor incizii de dimensiuni mici prin care vor fi introduse artroscopul, prevăzut cu o lumină și o cameră în capăt, dar și instrumentele chirurgicale în miniatură. Prin intermediul artroscopiei, meniscul poate fi reparat sau reconstruit , această procedură fiind numită meniscectomie.    

Dacă pacientul prezintă artroză degenerativă avansată, chirurgul ortoped poate indica o înlocuire a genunchiului cu niște elemente protetice. 

  

  

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari