Fractura coloanei vertebrale lombare

Fractura coloanei vertebrale lombare este adesea rezultatul unor traume contondente semnificative, cum ar fi accidentele auto sau de motor sau căderile de la înălțime. De asemenea, pot exista și cauze netraumatice, factura fiind rezultatul unei afecțiuni, precum osteoporoza.

Ce este fractura coloanei vertebrale lombare? Fractura coloanei vertebrale lombare este o leziune debilitantă care poate fi asociată cu deformarea coloanei vertebrale, dizabilitate, durere și deficit neurologic. În timp ce fracturile coloanei vertebrale lombare sunt mai puțin susceptibile de a duce la un deficit neurologic sever în comparație cu cele care implică coloana cervicală sau toracică, leziunile lombare pot compromite uneori rădăcinile nervoase sau conul medular.

fractura de coloana vertebrala

Potrivit studiilor, deficitele neurologice au fost raportate la 25-60% dintre pacienții cu fracturi lombare, în funcție de clasificarea acestora.

Cauze și factori de risc

Fracturile coloanei vertebrale lombare pot rezulta din traumatisme severe, cum ar fi:

· Accident de mașină sau motocicletă

· Căderea de la o înălțime semnificativă

· Accident sportiv

În plus, acest tip de fracturi poate fi cauzat și de insuficiența osoasă. De exemplu, pacienții cu osteoporoză, tumori sau alte afecțiuni subiacente care slăbesc osul pot fractura o vertebră chiar și în timpul evenimentelor cu impact redus, cum ar fi răsucirea corpului. Aceste fracturi se pot dezvolta neobservate pe o perioadă de timp, fără simptome sau disconfort până în momentul cedării totale a vertebrei.

Simptome ale fracturii coloanei vertebrale lombare

O fractură a coloanei lombare provoacă dureri de spate moderate până la severe, care se agravează cu mișcarea.

Dacă măduva spinării sau nervii sunt implicați, pacientul poate prezenta disfuncție a intestinului sau a vezicii urinare împreună cu amorțeală, furnicături sau slăbiciune la nivelul membrelor.

Dacă fractura este cauzată de un traumatism de mare impact, pacientul poate avea, de asemenea, o leziune cerebrală și își poate pierde cunoștința.

Cum diagnosticăm fractura coloanei vertebrale lombare?

În cazul unei fracturi vertebrale lombare, pacientul are nevoie de tratament de urgență, deoarece extinderea leziunii nu este cunoscută. Astfel, medicul specialist va efectua o evaluare amănunțită, începând cu o examinare fizică a întregului corp al pacientului. Aceasta va include o examinare a capului, pieptului, abdomenului, bazinului, membrelor și coloanei vertebrale.

Medicul va evalua, de asemenea, starea neurologică a pacientului. Testele neurologice evaluează dacă pacientul a suferit leziuni ale măduvei spinării sau ale nervilor care își au originea în regiunea lombară. Acestea se pot baza pe deplasarea membrelor în diferite poziții, dar și în testarea reflexelor pacientului.

După examenul fizic, este necesară o evaluare radiologică. În funcție de amploarea leziunilor, acestea pot include raze X, tomografie computerizată și scanări prin rezonanță magnetică a mai multor zone, inclusiv a coloanei vertebrale lombare.

Tratamentul fracturii coloanei vertebrale lombare

Metodele de tratament în cazul fracturii vertebrale lombare diferă în funcție de particularitățile acesteia și de eventuala existență a leziunilor neurologice asociate. Daca fractura nu prezintă un grad de severitate ridicat, medicul ortoped poate recomanda tratamentul conservator, care implică:

· Modificarea nivelului de activitate

· Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene

· Imobilizarea coloanei vertebrale Dacă leziunea este una gravă medicul va apela la tratamentul chirurgical, precum artrodeza intervertebrală care se bazează pe sudarea a două sau mai multe vertebre între ele, într-o singură structură, pentru a preveni mișcarea dintre acestea și durerea. O altă metodă chirurgicală utilizată poate fi fuziunea intercorporală. Aceasta este o tehnică chirurgicală care implică îndepărtarea discului intervertebral deteriorat și inserarea unei grefe osoase sau un implant realizat din metal sau plastic și umplut cu material osos natural, în spațiul creat între cele două vertebre adiacente. Grefele osoase favorizează vindecarea și facilitează fuziunea. Șuruburile și tijele sunt folosite pentru a stabiliza coloana vertebrală în timpul procesului de vindecare.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari