Infiltrațiile la nivelul cotului

Infiltrațiile la nivelul cotului reprezintă o metodă terapeutică eficientă utilizată pentru ameliorarea simptomelor, precum durerea persistentă cauzată de o serie de afecțiuni. Procedura este sigură, riscurile și complicațiile fiind minime.

Ce sunt infiltrațiile la nivelul cotului?

Infiltrațiile la nivelul cotului reprezintă injectarea anumitor substanțe medicamentoase în spațiul intra-articular pentru a reduce simptomele diferitelor patologii. Scopul acestei terapii este  ameliorarea durerii acute și cronice cauzate adesea de afecțiuni degenerative și inflamatorii, astfel încât funcția și calitatea vieții pacientului să se poată îmbunătăți.

factura de olecran

Când sunt indicate infiltrațiile la nivelul cotului?

Administrarea acestui tip de infiltrații intra-articulare poate fi indicată în cazul unei game largi de afecțiuni ale cotului, inclusiv:

  • Artroza cotului
  • Bursita olecraniană
  • Epicondilita medială (cotul jucătorului de golf)
  • Epicondilita laterală (cotul jucătorului de tenis)
  • Artrita reumatoidă

Tipuri de infiltrații

Cele mai utilizate tipuri de infiltrații la nivelul cotului sunt:

Infiltrații cu corticosteroizi

Pentru a reduce inflamația și a ușura durerea, medicul poate recomanda infiltrații cu corticosteroizi. Acestea pot oferi o ameliorare de lungă durată a durerii și inflamației atunci când sunt injectate direct în articulația cotului.

Corticosteroizii încep să reducă inflamația și nivelul durerii la două până la trei zile după injectare. Substanță rămâne activă în organism până la 10 zile, dar poate avea efect timp de 3 până la 6 luni.

Infiltrații cu plasmă bogată în trombocite

Aceste injecții sunt compuse din celule sanguine numite trombocite, pe care medicul le îndepărtează din organismul pacientului în cauză. Trombocitele eliberează substanțe numite factori de creștere, care stimulează vindecarea țesutului lezat.

În această procedură, o cantitate mică de sânge este prelevată dintr-o venă a brațului pacientului. O mașină numită centrifugă separă trombocitele și factorii de creștere din sânge, creând plasmă bogată în trombocite. Acest proces durează 15 minute în cabinetul medicului. Medicul folosește apoi ultrasunetele pentru a ghida injectarea de plasmă bogată în trombocite în cotul afectat.

După administrare, pacientul experimentează de obicei îmbunătățirea funcției cotului în decurs de două până la șase săptămâni.

Infiltrațiile cu acid hialuronic

Acidul hialuronic are rolul de a asigura o creștere a lubrifierii articulațiilor și a absorbției șocurilor (cunoscută sub numele de viscosuplimentare), inițiază producția de proteoglicani (proteine responsabile de dezvoltarea țesuturilor moi, cum ar fi cartilajul articular) și promovează dezvoltarea creșterii osoaselor subcondrale.

Cum se realizează procedura?

Procedura este inițiată prin poziționarea pacientului și prin curățarea pielii cu o soluție antiseptică. Se realizează o anestezie locală, iar infiltrațiile sunt efectuate sub ghidaj imagistic, pentru ca medicul să beneficieze de o precizie ridicată.

Injecția durează doar câteva secunde. Uneori, durerea se poate intensifica în prima noapte după procedură. Poate fi nevoie de câteva zile pentru ca injecțiile să-și facă efectul, iar acesta poate dura până la câteva luni.

Riscuri și complicații

Riscurile și complicațiile infiltrațiilor la nivelul cotului pot implica:

  • Durere
  • Umflăturii
  • Vânătăi
  • Decolorarea sau înroșirea pielii la locul injectării
  • Infecții la locul injectării

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari