Utilizare Cadru/Carje/Baston

În urma unei intervenții ortopedice la nivelul șoldului sau genunchiului pacientul va folosi pentru o perioada de timp cârjă sau cadrul de mers, iar secvența de mers este întotdeauna:

Întâi cârjele, apoi piciorul operat și ulterior cel neoperat.

Utilizarea cârjelor

Operația de înlocuire a șoldului necesită precauție. Pentru ca șoldul să se vindece corect, trebuie lăsat să se odihnească și evitat aplicarea oricărei tensiuni asupra mușchilor.

După operație vă fi mai greu de mers și nu vă puteți deplasa liber, fiind necesar utilizarea unor dispozitive de ajutor pentru mobilitate, cum ar fi cârjele.

Utilizarea cârjelor după o intervenție chirurgicală la șold este obligatorie, deși durata poate varia. Se bazează pe tipul intervenției chirurgicale dar și pe starea persoanei.

Cum folosim cârjele?

Începeți prin a regla cârjele pe care urmează să le folosiți în mod corespunzător. Reglați înălțimea și lăsăți câțiva cm spațiu sub axilă. 

Va trebui să vă bazați pe piciorul puternic pentru mișcare. Începeți prin a face pași mici. Prindeți bine mânerul cârjei, așezați cârjă înainte piciorului, rezemați-vă de cârje pentru sprijin și faceți un pas cu piciorul neoperat. 

Cum urcați și coborâti scările

La urcat

Puneți întâi piciorul neoperat. Aduceți apoi piciorul operat pe aceeași treaptă. La final aduceți cârjă sau bastonul.

La coborât

Când coborâți începeți întâi cu cârja sau bastonul. Apoi aduceți piciorul operat pe aceeași treaptă, iar la final, piciorul sănătos.

Folosirea cadrului ortopedic

Există mai multe tipuri de cadre: 

  • Cadru standard 
  • Cardu cu 2 roți (față)
  • Cadru cu 4 roți

Mutați cadrul cu câțiva centimetri în fața dvs.

Rezemați-vă pe cadru astfel încât să vă sprijine. Intrați în centru cu piciorul operat. Apoi pășiți înainte cu piciorul bun. Repetați.

Pe măsură ce vă simțiți mai confortabil, veți putea mișcă cadrul pe măsură ce pășiți.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari