Meniscectomia constă în îndepărtarea totală sau parțială a meniscului. Meniscul este care cartilajul din jurul genunchiului, iar fiecare genunchi are două meniscuri. Operația poate fi realizată prin abord minim invaziv.
Ce este meniscul?
Meniscul este un țesut fibro cartilaginos care acționează ca un amortizor de șoc și ajută la scăderea stresului asupra genunchiului. Fiecare genunchi are două meniscuri – meniscul lateral și meniscul medial – situate în compartimentele tibiofemorale mediale și, respectiv, laterale ale articulației genunchiului.
Meniscul oferă și stabilitate și lubrifiere articulară. Fără menisc, impactul stresului asupra genunchiului este de trei ori mai mare.
Ce este meniscectomia?
Meniscectomia este o intervenție chirurgicală utilizată pentru a trata o ruptură de menisc. Operația poate fi făcută prin abord deschis sau artroscopie, sub anestezie generală sau rahidiană. Alte două proceduri prin care ruptura de menisc poate fi tratată chirurgical sunt: repararea meniscului și reconstrucția meniscului.
Când se recomandă meniscectomia?
Meniscectomia se recomandă în cazul unei leziuni a meniscului. În funcție de locul unde se află leziunea, se poate recomanda o metodă terapeutică adecvată. De exemplu, dacă leziunea s-a produs în zona vascularizată a meniscului, ruptura fie se vindecă de la sine, fie poate fi reparată chirurgical.
Pe de altă parte, dacă leziunea s-a produs în zona slab vascularizată a meniscului, menisculul nu se poate vindeca de la sine, fiind necesar îndepărtarea acestuia prin meniscectomie.
Operația mai poate fi recomandată și în funcție de vârstă, leziuni associate (de exemplu, ruptură de ligament încrucișat anterior, și prezența simptomelor (durere, umflare, blocare, deformare etc.)
Tipuri de meniscectomie
Meniscectomia poate fi efectuată total sau parțial, prin abord deschis sau artroscopic. Meniscectomia totală deschisă sau artroscopică se efectuează mai rar din cauza defectelor sale dăunătoare, precum riscul de osteoartrita în viitor.
În cele mai multe cazuri de meniscectomie, se optează pentru meniscectomie parțială pentru a încerca să păstreze cât mai mult cartilaj posibil. Meniscectomia parțială artroscopică este procedura chirurgicală cel mai frecvent efectuată pentru tratamentul rupturii meniscale. Cele trei motive principale sunt viteza rapidă a procedurii, morbiditatea scăzută și rezultatele bune pe termen scurt.
Beneficiile operației de meniscectomie
Operația de meniscectomie poate oferi următoarele beneficii:
- Reluarea activității sportive sau a altor activități.
- Îmbunătățirea mobilității.
- Oferă stabilitate genunchiului.
- Îmbunătățește durerea.
- Previne sau încetinește dezvoltarea osteoartrozei.
Meniscectomie complicații
În funcție de abordul folosit, operația de meniscectomie poate cauza:
- Cheaguri de sânge;
- Infecţie;
- Leziuni ale nervilor și vaselor de sânge din apropierea genunchiului;
- Rigiditate în articulație.
Aceste complicații sunt rare.