Beneficiile artroscopiei de genunchi

Beneficiile artroscopiei de genunchi sunt multiple, deoarece acest tip de intervenție chirurgicală poate fi utilizată inițial ca metodă de diagnostic pentru diverse afecțiuni de la nivelul genunchiului, dar și ca metodă de tratament, fie pentru a reduce durerea, fie pentru a repara o leziune.

Ce este artroscopia de genunchi?

Artroscopia de genunchi este o tehnică chirurgicală minim invazivă care poate diagnostica și trata problemele articulației genunchiului. În timpul procedurii, medicul curant va face câteva incizii foarte mici și va introduce în interiorul genunchiului artroscopul care este prevazut cu o cameră și o lumină în capăt. Acest lucru îi permite medicului să vadă interiorul articulației pe un ecran și să investigheze cât mai detaliat afecțiunea, iar dacă este necesar o poate corecta folosind niște instrumente în miniatură.

artroscopia

Indicațiile artroscopiei de genunchi

Medicul ortoped poate recomanda artroscopia de genunchiului în cazul unei afecțiuni dureroase care nu răspunde la tratamentul nechirurgical. Tratamentul nechirurgical include odihnă, kinetoterapie și medicamente sau infiltrații intra-articulare care pot reduce inflamația.

Artroscopia de genunchi poate ameliora simptomele dureroase ale multor probleme care afectează suprafețele cartilajului și alte țesuturi moi din jurul articulației.

Afecțiunile în cazul cărora este adesea indicată o intrevenție artroscopică includ:

  • Meniscectomie parțială (înlăturarea meniscului), repararea unui menisc rupt sau transplantul de menisc
  • Reconstrucția unui ligament încrucișat anterior rupt sau a unui ligament încrucișat posterior
  • Îndepărtarea țesutului sinovial inflamat
  • Reconstrucția cartilajului articular deteriorat
  • Îndepărtarea fragmentelor de os sau cartilaj liber
  • Tratamentul afecțiunilor rotulei
  • Tratamentul infecțiilor genunchiului

Beneficiile artroscopiei de genunchi

Artroscopia la nivelul genunchiului prezintă o serie de beneficii, precum:

Timp de așteptare redus

În timpul intervenției chirurgicale artroscopice la genunchi, chirurgul nu numai că va putea diagnostica afecțiunea care provoacă disconfort și durere, dar poate și să o corecteze în același timp. Odată ce medicul identifică unde se află leziunea la genunchi, va folosi instrumente mici pentru a trata leziunea. Astfel că, pacientul nu trebuie să sufere două intervenții chirurgicale separate, una pentru diagnosticare și alta pentru tratament.

Intervenția poate fi efectuat în ambulatoriu

Datorită tehnicii sale minim invazive, intervenția chirurgicală artroscopică poate fi efectuată în ambulatoriu. Acest lucru nu este doar mai avanajos din punct de vedere economic, dar înseamnă și că pacientul se poate întoarce acasă la câteva ore după operație.

Pacientul se poate întoarce la muncă mai repede

Nu numai că pacientul se poate întoarce acasă la câteva ore după procedură, dar, în general, mulți pacienți își reiau munca și activitățile obișnuite în decurs de câteva zile. Acesta este unul dintre beneficiile cheie ale intervenției chirurgicale artroscopice la genunchi și ale recuperării.

Traumă minimă la nivelul țesutului sănătos

Cu o procedură tradițională, deschisă, poate fi necesar să fie înlăturate unele țesuturi pentru a oferi chirurgului ortoped acces la zona cu probleme, dar în cazul artroscopie țesuturile înconjurătoare rămân intacte.

Mai puține cicatrici

Deoarece intervenția chirurgicală artroscopică se efectuează folosind incizii mici, minimizează țesutul cicatricial, deoarece chirurgul este capabil să ajusteze cu ușurință instrumentele în miniatură pentru a avea acces asupra zonei afectate.

Risc redus de infecție

Această procedură presupune expunerea unei cantități mai mici de țesut intern, ceea ce reduce foarte mult riscul de infecție.

Mai puțină durere post-operatorie

Este un aspect obișnuit ca pacientul să experimenteze disconfort și durere după orice intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, cu intervenția chirurgicală artroscopică, durerea post-operatorie este mult mai redusă, având în vedere tipul procedurii. Acesta este unul dintre marile beneficii ale chirurgiei artroscopice de genunchi și ale recuperării.

Mai puține pierderi de sânge în timpul intervenției chirurgicale

Datorită faptului că intervenția artroscopică este una minim invazivă, cantitatea de sânge pierdută în timpul acesteia este mult mai redusă decât în cazul unei proceduri tradiționale.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari