Există mai multe tipuri de proteze de genunchi, confecționate din diferite materiale, precum plasticul sau metalul. O proteză de genunchiului este, în general, utilizată atunci când articulația anatomică a cedat din diverse cauze, precum artroza sau traumatisme.
Ce este proteza de genunchi?
Proteza de genunchi înlocuiește părți ale articulației care sunt rănite sau uzate. Aceasta poate ajuta la ameliorarea durerii și poate determina o bună funcționare a genunchiului. În timpul intervenției chirurgicale, osul și cartilajul deteriorat sunt înlocuite cu piese protetice din metal sau plastic.
Pentru a decide dacă o astfel de intervenție este metoda potrivită de tratament, chirurgul ortoped va verifica gama de mișcare, stabilitatea și forța genunchiului.
Când este indicată protezarea genunchiului?
Chirurgul ortoped poate indica o intervenție chirurgicală de înlocuire a genunchiului, în următoarele cazuri:
- Dureri severe de genunchi sau rigiditate care limitează activitățile de zi cu zi, inclusiv mersul pe jos sau urcatul scărilor
- Durere moderată sau severă la genunchi în timpul odihnei
- Inflamație cronică a genunchiului și umflare care nu se ameliorează cu odihnă sau tratament conservator
- Deformarea genunchiului
- Artroza severă
- Leziuni ale ligamentelor sau infecție
- Artrita reumatoidă
- Guta
- Necroza avasculară
Tipuri de proteze de genunchi
Protezele de genunchi sunt clasificate astfel:
În funcție de tipul de material
Metal pe plastic
Acesta este cel mai comun tip de implant. Dispune de o componentă femurală metalică care se deplasează pe un distanțier din polietilenă atașat la componenta tibială. Metalele utilizate în mod obișnuit includ cobalt-crom, titan, zirconiu și nichel. Metal-pe-plastic este cel mai puțin costisitor tip de implant și are cel mai lung istoric de siguranță și durata de viață a implantului.
Ceramica pe plastic
Acest tip folosește o componentă femurală ceramică în loc de metal (sau o componentă metalică cu un strat ceramic). De asemenea, se deplasează pe un distanțier din plastic.
Ceramică pe ceramică
Componentele femurale și tibiale sunt ambele realizate din ceramică, însă acestea, pot scoate un scârțâit în timpul mersului. În cazuri rare, se pot sparge sub presiune puternică în bucăți care trebuie îndepărtate prin intervenție chirurgicală.
Metal pe metal
În acest caz ambele componente sunt realizate din metal. Implanturile metal pe metal au fost folosite mult mai rar în ultimii ani din cauza preocupărilor legate de urmele de metal care se scurg în sânge, putând, de asemenea, să provoace inflamație, durere și eventuale leziuni. Implanturile metal pe metal pot fi luate în considerare doar pentru bărbații tineri, activi, deoarece prezintă o durabilitate mai mare în comparație cu alte materiale.
După tipul de fixare
Există diferite moduri de a conecta sau de a fixa implanturile de genunchi la os, iar acestea sunt:
Fixare cimentată
Implanturile sunt cel mai frecvent ținute pe loc cu un ciment osos cu întărire rapidă
Fixare fără ciment
Implanturile pot fi, de asemenea, montate prin presare pe os. Acest tip de fixare se bazează pe creșterea osului nou pe suprafața implantului. Implanturile fără ciment sunt realizate dintr-un material care determină creșterea osoasă nouă. Cele mai multe sunt texturate sau acoperite astfel încât osul nou să crească pe suprafața implantului.
Fixare hibridă
În fixarea hibridă pentru protezarea totală a genunchiului, se utilizează o combinație de fixare cimentată și necimentată.