Grefa os-tendon rotulian-os în ruptura de ligament

Grefa os-tendon rotulian-os reprezintă una dintre cele mai frecvente alegeri în cazul rupturii de ligament, fiind considerată, conform studiilor, standardul de aur în reconstrucția ligamentului încrucișat anterior. 

Ce este grefa os-tendon rotulian-os?

Grefa os-tendon rotulian-os reprezintă o grefă recoltată din propriul genunchi al pacientului încluzând o mică secțiune de os la fiecare capăt al acesteia.

grefa

Grefa os-tendon rotulian-os în ruptura de ligament

Grefa os-tendon rotulian-os în ruptura de ligament este tipul preferat de grefă, mai ales, pentru pacienții tineri și activi.

Studiile au demonstrat că utilizarea grefei os-tendon rotulian-os în intervențiile de reconstrucție a LIA poate îmbunătăți funcția și stabilitatea genunchiului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În plus, această intervenție a fost asociată cu un risc mai scăzut de slăbiciune musculară și o recuperare mai rapidă decât în cazul altor tehnici chirurgicale.

În cadrul studiilor de specialitate se regăsesc adesea comparații între grefa os-tendon rotulian-os și grefa de tendon semitendinos și gracilis. Studiile susțin faptul că grefa os-tendon rotulian-os reprezintă în continuare opțiunea preferată pentru o primă reconstrucție ligamentară. Se consideră că grefa de tendon rotulian oferă o stabilitate mult mai bună a genunchiului, dar că grefa de tendon semitendinos și gracilis are o rată mai mică de morbiditate.

Prelevarea grefei os-tendon rotulian-os

Prelevarea grefei os-tendon rotulian-os, se face din treimea centrală a tendonului rotulian împreună cu un bloc osos de la rotulă la un capăt și un bloc osos de la tibie (osul tibia) la celălalt capăt, deoarece porțiunea tendinoasă a grefei este prea scurtă pentru a fi utilizată singură.

Cu genunchiul flexat la 90°, se face o incizie longitudinală de aproximativ 8 cm de la polul inferior al rotulei până la aproximativ 2 cm distal de tuberculul tibial.

Apoi se folosește o riglă pentru a măsura lățimea tendonului patelar, care este de obicei de 30 mm. Rigla este apoi folosită pentru a identifica o treime din tendonul rotulian, acea porțiune fiind cea care urmează să fie reflecoltată împreună cu porțiunile osoase de aproximativ 10 mm lățime și 20-25 mm lungime.

Pregătirea grefei

După prelevarea grefei, aceasta trebuie pregătită înainte de implantare. În primă fază, osul este curățat și tăiat într-o formă specifică pentru a se potrivi în poziția în care se va implanta, în timp ce tendonul este atașat de os utilizând metode speciale, precum punctele de sutură. Orice exces de os din pregătirea grefei este păstrat pentru a fi adăugat la locurile de recoltare la sfârșitul procedurii.

Cum se efectuează transplantul grefei?

Ca urmare a procedurii de pregătire a grefei tendonului rotulian împreună cu zona sa de atașare, se fac mici incizii la nivelul genunchiului prin care urmează să fie introdus artroscopul. Sunt create tunelui prin găurirea osului tibiei și al coapsei, iar grefa este introdusă prin aceste tuneluri și fixată cu șuruburi pentru a înlocui tendonul original. Procedura se poate efectua sub anestezie generală sau locală și durează aproximativ 1-2 ore.

Riscuri și complicații

Ca orice intervenție chirurgicală, transplantul de grefă os-tendon rotulian-os poate fi asociat cu anumite riscuri și complicații. Acestea pot include:

  • Morbiditatea locului donator
  • Dureri anterioare de genunchi
  • Risc de fractură a rotulei
  • Risc de ruptură a tendonului rotulian
  • Nepotrivirea grefei (poate fi evitată cu ajustări intraoperatorii)

Studiile au arătat că rata de succes a intervenției de transplant de grefă os-tendon rotulian-os este de aproximativ 90%, iar majoritatea pacienților se recuperează complet după intervenție. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari