Grefa de tendon cavdricipital în ruptura de ligament 

Grefa de tendon cvadricipital în ruptura de ligament este folosită în mod special în cazul leziunilor ligamentelor, precum cele ale ligamentului încrucișat anterior. Deși există mai multe opțiuni pentru tratamentul acestei afecțiuni, transplantul de grefă de tendon cvadricipital a devenit una dintre metodele frecvent utilizate în ultimii ani. 

Ce este grefa de tendon cvadricipital? 

Grefa de tendon cvadricipital este un țesut prelevat din tendonul cvadricipital al genunchiului. Tendonul cvadricipital este un grup de patru mușchi situați în partea frontală a coapsei, care se unesc în partea superioară a rotulei prin intermediul unui tendon comun. Acest tendon comun poate fi prelevat și utilizat ca grefă în procedura de transplant. 

tendon

Grefa de tendon cvadricipital în ruptura de ligament 

În cazurile severe de leziuni ligamentare, grefa de tendon cvadricipital poate fi considerat o opțiune de tratament. Studiile au arătat că această procedură poate fi eficientă în restabilirea stabilității genunchiului și în îmbunătățirea funcției articulației. 

Din punct de vedere istoric, grefa de tendon cvadricipital a fost o alegere rară de grefă pentru reconstrucția primară a ligamentului încrucișat anterior, cu toate acestea, în ultimele două decenii aceasta și-a câștigat popularitatea în rândul chirurgilor datorită eficacității sale. Conform studiilor de specialitate, între anii 2010 și 2014, rata de utilizare a grefei de tendon cvadricipital în ruptur de ligament a crescut de la 2,5% la 11%. 

Prelevarea grefei de tendon cvadricipital Procedura de prelevare a grefei de tendon cvadricipital implică crearea unei incizii care se extinde până la 30 mm în partea frontală a genunchiului, cu ajutorul căreia se crează accesul la tendonul cvadricipital. O parte din acest tendon este apoi îndepărtată, cu o lungime ideală de 65-75 mm, pentru a fi utilizată ca grefă. Zona de unde a fost prelevată grefa este apoi suturată pentru a promova vindecarea. 

Pregătirea grefei 

După ce grefa este prelevată, aceasta este pregătită pentru transplant prin îndepărtarea tuturor țesuturilor non-tendinoase, dezinfectarea și prin măsurarea dimensiunilor acesteia. Grefa este apoi pregătită prin plasarea unei suturi prin capetele tendonului, asigurând o legătură puternică atunci când este atașată. 

Cum se efectuează transplantul? 

Procedura de transplant a grefei de tendon cvadricipital se realizează cu ajutorul artroscopului care este reintrodus printr-una dintre micile incizii efectuate la nivelul genunchiului. Ligamentul rupt este îndepărtat, iar noua autogrefă a tendonului cvadricepsului este apoi fixată în os cu șuruburi pentru a o menține pe loc în timp ce ligamentul se vindecă în os. 

Riscuri și complicații Transplantul de grefă de tendon cvadricipital este o procedură complexă și există anumite riscuri și complicații tipice asociate cu orice tip de transplant de grefă inclusiv tromboembolismul venos, infecția și eșecul grefei. 

Pentru mulți dintre pacienți, procedura oferă flexibilitatea și rezistența care le poate permite să se întoarcă la activitățile normale, scăzând șansele unei răni recurente. Studiile susțin faptul că intervenția chirurgicală are o rată de succes de aproape 96% în rândul pacienților cu o vârstă medie de 20 de ani, iar mai puțin de 4% se confruntă cu complicații.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari