Endoscopia biportală pentru stenoza lombară

Endoscopia biportală pentru stenoza lombară este o intervenție chirurgicală minim invazivă a coloanei vertebrale pentru decomprimarea directă a elementelor neuronale, utilizând instrumente endoscopice sau artroscopice. Avantajul procedurii este dat de vizibilitatea marită în timpul manipulării instrumentelor, reducând în același timp disecția musculară și deteriorarea structurilor lombare posterioare. 

Ce este stenoza lombară și cum se realizează decompresia lombară

Stenoza lombară reprezintă îngustarea unuia sau mai multor spații din coloana vertebrală. Afecțiunea apare atunci când una sau mai multe orificii osoase din coloana vertebrală încep să se îngusteze și să reducă spațiul pentru nervi.

Decompresia lombara consta în îndepărtarea pintenilor osoși și acumularea de os în canalul spinal, eliberând spațiu pentru nervi și măduva spinării. 

Se mai poate efectua ulterior și o fuziune a coloanei vertebrale pentru a conecta două sau mai multe vertebre și un sprijin mai bun pentru coloana vertebrală.

Ce este endoscopia biportală pentru stenoza lombară

Endoscopia biportală pentru stenoza lombară este este o procedura inovatoare minim-invazivă care utilizează două portaluri independente, interschimbabile pentru vizualizare și lucru. Una dintre incizii se folosește pentru a introduce o cameră video cu fibră optică foarte subțire, iar cealaltă incizie pentru a introduce instrumentele de lucru. 

Acest tip de chirurgie permite un acces mai apropiat la leziunea țintă printr-o vedere panoramică mărită, ca urmare se menține o anumită distanță față de structurile normale ale corpului sunt ocolite, fără ca acestea să fie lezate.

Ce este endoscopia biportală pentru stenoza lombară

Care sunt tehnicile pentru endoscopia biportală pentru stenoza lombară

Endoscopia biportală pentru chirurgia spinală poate fi împărțite în doua tehnici: interlaminare și transforaminale, ambele se efectuează sub anestezie generală.

În abordul interlaminar, un ac spinal este introdus în mușchiul paraspinal la centrul nivelului chirurgical dorit. Se realizează apoi două portaluri proximal și distal la 1 cm deasupra și 1 cm sub centrul unde este situat acul și plasate cât mai aproape de linia mediană, în apropierea apofizei spinoase și la o distanța de aproximativ 2 cm unul de celalat. Prin incizie se introduc apoi artroscopul și instrumentele chirurgicale. 

În abordul transforaminal cele două portaluri sunt situate la aproximativ 1 cm deasupra și sub centrul nivelului țintă, în apropierea procesului transversal dar sub pedicul și la aproximativ 2 cm de marginea laterală a pediculului. Similar cu abordul interlaminar, portalul proximal este utilizat pentru vizualizare, portalul distal este folosit pentru lucru, iar comutarea portalului este posibilă. 

Avantajele chirurgiei endoscopice biportale ale coloanei vertebrale

Endoscopia biportală oferă chirurgului o vizualizare mult mai bună și mai multă flexibilitate. Alte avantaje includ: 

  • Recuperare rapidă;
  • Rate scăzute de complicații;
  • Potenţial scăzut de instabilitate pe termen lung;
  • Rata de infecție scăzută datorită irigării continue;

Complicațiile endoscopiei biportale pentru stenoza lombară 

Chirurgia endoscopica implică un subset de complicații iatrogenice, însă rate de complicații sunt mici. Printre acestea se numără:

  • Leziuni ale structurilor neuronale și vasculare
  • Leziuni ale conținutului peritoneal
  • Disestezie postoperatorie
  • Deficit neurologic
  • Hematoma 
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari