Sutura meniscală 

Sutura meniscală este o procedură chirurgicală folosită pentru a restabilii funcția meniscului în urma unei rupturi. Scopul principal al operației de ruptura de menisc este de a repara și de a conserva cât mai mult posibil din menisc și de a preveni degradarea în continuare a articulației genunchiului.

Ce este ruptura de menisc?

Ruptura de menisc reprezintă o leziune a meniscului, cauzată de un traumatism sau o afecțiune degenerativă cum ar fi artroza. De asemenea, ruptura de menisc poate fi izolată sau poate exista în asociere cu rupturi ligamentare cum ar fi ruptura ligamentului încrucișat anterior. 

sutura meniscala

Cum se repară ruptura de menisc

În funcție de severitatea leziunii, o ruptura de menisc poate fi reparată prin mai multe metode. În prezent, există trei metode principale pentru managementul chirurgical al rupturii de menisc: meniscectomia, repararea menisculuii și reconstrucția meniscului.

Tipuri de sutură meniscală

În funcție de tipul de ruptură de menisc, există două tipuri de sutură: una care pătrunde în marginea liberă a meniscului și una care nu pătrunde în marginea liberă a meniscului.

Materialele de sutură includ știfturi absorbabile ghimpate, capse meniscale, suturi monofilament absorbabile și neabsorbabile și suturi multifilament neabsorbabile. 

Care sunt tehnicile pentru sutura meniscală

În prezent, există trei tehnici principale pentru repararea meniscală: interior-exterior, exterior- interior și tehnica din interior, fiecare  cu propriile indicații, avantaje și dezavantaje. Tehnica din interior spre exterior a fost mult timp considerată standardul de aur pentru repararea meniscului artroscopic.

Tehnica interior spre exterior

În tehnica din interior spre exterior, ruptura este fixată prin plasarea și fixarea suturilor trecătoare din regiunea intra-articulară cu utilizarea a unor canule speciale la o zonă extracapsulară sigură peste capsulă cu o incizie posterolaterală sau posteromedială. 

Această tehnică este utilizată cel mai bine pentru cornul posterior, treimea mijlocie și capsula periferică. Avantaje ale tehnicii din interior spre exterior includ versatilitatea plasării suturilor, costul mai mic al implantului și utilizarea de ace cu profil redus care permit suturi multiple fără a compromite integritatea structurală a meniscului. 

Tehnica exterior-interior 

Tehnica exterior-interior poate fi utilizată pentru majoritatea tiparelor și locațiilor de rupturi meniscale, în special pentru rupturile localizate în cornul anterior până la segmentul mediu al corpului meniscului, deoarece permite accesul adecvat, fixarea stabilă și evită lăsarea materialului intraarticular proeminent cu o abordare minimă. 

Tehnica all inside 

Această tehnică permite chirurgului să plaseze atât fire de sutură, cât și noduri de sutură intraarticular sub control artroscopic. Suturile sunt orientate vertical prin rupturi periferice ale cornului posterior situat posterocentral, 

Cum se realizează sutura meniscală

În tehnica de inserarea fibrei din exteriorul articulației spre interior, cea mai simplă metodă este fixarea unor fibre filetate printr-un nod în interiorul meniscului. Fibra este introdusă prin portalul de lucru din articulație, se creează un nod la capătul fibrei, iar cusătura este mutată înapoi (cusătura Mulberry). După aproximarea marginilor fisurii, cele două fibre sunt întotdeauna înnodate în afara capsulei articulare.

Pentru tehnica din interior spre exterior sunt necesare instrumente speciale. Instrumentele de sutură cu canule cu lume dublu de diferite forme și angulații permit plasarea optimă a suturilor. Fixarea acestor cusături se face și prin înnodare în afara capsulei articulare. 

Tenhica all inside – inserarea și înnodarea se face în interiorul articulației- este cea mai dificilă, necesitând instrumente speciale și portaluri speciale de lucru. Metoda este similară atât în cazul cornului anterior cât și a celui posterior meniscului lateral.

Fibroscopul este introdus printr-un portal anterolateral prin fosa intercondiliană de-a lungul ligamentelor încrucișate. Prin portalul posteromedial se introduce o canulă filetată cu obturator. În unele cazuri pentru reparea cornului posterior, este posibilă plasarea suturii prin acces anterolateral fără a introduce un portal posterolateral. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari