Recuperarea dupa protezarea de șold

Recuperarea după protezarea de șold variază de la persoană la persoană, însă în medie poate dura între 3 și 6 luni. Există cazuri când recuperarea poate dura mai mult. După o intervenție chirurgicală de înlocuire a articulației șoldului, vă veți deplasa cu ajutorul cârjelor sau a cadrului metalic. 

Ce este protezarea de șold?

Protezarea de șold este o intervenție chirurgicală de amploare care presupune înlocuirea articulației coxofemurale deteriorate cu un implant artificial. Se efectuează în primul rând pentru a calma durerea și rigiditatea șoldului cauzate de artroza de șold. 

Denumită și artroplastie totală de șold, operația constă în îndepărtarea capului femural și acetabulului și înlocuirea acestora cu componente din metal, plastic sau ceramică.

Cât durează recuperarea după protezarea de șold

Recuperarea după operația de înlocuire a șodului este diferită pentru fiecare pacient și depinde de factori precum vârsta și starea de sănătate în general a pacientului. 

Pentru a avea o recuperare fără incidente și cât mai repede posibil, este important să urmați recomandările medicului chirurg și să vă luați toate măsurile de precauție adecvate. Revenirea la activitățile de zi cu zi necesită timp și răbdare. 

Recuperarea dupa protezarea de șold

Precauții după artroplastia de șold

Pentru a reduce riscul de dislocare a șoldului, evitați anumite mișcări și activități timp de 3 luni după operație.

  • Nu îndoiți șoldul operat peste 90 de grade.
  • Nu întoarceți șoldul operat spre interior și nu îl răsuciți.
  • Nu vă încrucișați picioarele sau gleznele.
  • Nu ridicați picioarele pe un scaun în timp ce stați, deoarece acest lucru poate crește riscul de luxație.
  • Nu vă aplecați înainte sau în oricare parte pentru a ajunge/ridica obiecte de pe podea.
  • Nu stați pe canapele, fotolii sau scaune joase și moi pentru ca nivelul șoldului să nu fie mai jos decât al genunchiului.

Terapia de reabilitare după operația de șold

După operația de înlocuire a șoldului pacienții vor trebuie să urmeze un program de recuperare medicală. Kinetoterapia după operația de înlocuire a șoldului ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin și la creșterea forței musculare. 

Exercițiile de kinetoterapie pentru a reda forța și mobilitatea șoldului și o revenire treptată la activitățile de zi cu zi sunt importante pentru recuperarea după protezarea de șold. Ele ajută și la prevenirea cheagurilor de sânge și la întărirea mușchiilor.

Exerciții de făcut acasă  

Mersul pe jos

Mersul pe jos vă va ajuta să vă recuperați mișcarea șoldului. Inițial, utilizarea unui premergător sau a cârjelor vă ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge și la întărirea mușchilor, ceea ce va îmbunătăți mișcarea șoldului. 

Deși mersul pe jos poate fi dureros, poate ajuta la ameliorarea durerii postoperatorii, îmbunătățirea fluxului sanguin și poate accelera recuperarea. Acest lucru va reduce, de asemenea, umflarea gambei și gleznei. Umflarea poate dura până la 3 luni.

Urcarea Scărilor

Urcatul scărilor este o modalitate excelentă de a va crește forța și rezistența. Folosiți întotdeauna balustrada și nu încercați să urcați trepte înalte. 

La urcat

Puneți întâi piciorul neoperat. Aduceți apoi piciorul operat pe aceeași treaptă. La final aduceți cârjă sau bastonul.

La coborât

Când coborați începeți întâi cu cârja sau bastonul. Apoi aduceți piciorul operat pe aceeași treaptă, iar la final, piciorul sănătos.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari