Fractura pelviană este o ruptură a unuia sau mai multor oase din pelvis. Fractura de inel pelvian este un tip de fractură relativ rar, reprezentând 1,5-3% din cazuri și, de obicei, este cauzată de traumatisme care folosesc o forță puternică, cum ar fi accidentul rutier. În cazul persoanelor în vârstă care are oase mai slabe, o cădere minoră, poate provoca o fractură pelviană.
Anatomia inelului pelvian
Bazinul este un inel de oase situat la capătul inferior al trunchiului – între coloana vertebrală și picioare. Oasele pelvine includ:
- Sacrum
- Coccis
- Oasele șoldului
Inelul pelvin, compus din sacrum și și cele două oase ale șoldului. Este menținut stabil de structurile ligamentare sacro-tuberoase și sacro-spinoase din jur, protejează structurile neurovasculare și viscerale goale ale pelvisului.
În contextul traumei ortopedice, inelul pelvin este împărțit într-o parte posterioară și una anterioară. Inelul pelvin posterior este definit că porțiunea dintre cele două articulații articulații sacroiliace, inclusiv cele două articulații articulații sacroiliace și osul sacral.
Clasificarea fracturilor de inel pelvian
Există diferite sisteme de clasificare pentru fracturile inelului pelvin. Cea mai utilizata clasificarea se bazează pe partea afectată a inelului pelvin și oferă informații privind stabilitatea inelului pelvin.
- Fractură de tip A – leziune a inelului anterior sau a crestei iliace sau a osului sacral de sub articulațiile sacroiliace.
- Fractură de tip B – leziune a inelului anterior și leziune parțială a inelului posterior.
- Fractură de tip C – întreruperea completă a inelului posterior și eventual lezarea inelului anterior.
Fracturile mai sunt descrise și ca stabile sau instabile, în funcție de cât de afectată este integritatea structurală a inelului pelvin.
Cu diagnosticăm fractura de inel pelvian
Pacienții cu fractură de inel pelvian ajung întotdeauna la camera de gardă. Fractură poate fi diagnosticată în urma examinării fizice, sau cu ajutorul examinărilor imagistice. CT-ul este folosit și pentru clasificare.
Fractura de inel pelvian- complicații
Fractura de inel pelvin este un traumatism severe care poate pune viața în pericol. Fracturile pelvine instabile și complexe, pot provoca leziuni organelor, nervilor și vaselor de sânge din jur în regiunea pelviană. Aceste leziuni ulterioare pot duce la insuficiență de organ, sângerări severe și infecții, care pot pune viața în pericol.
Cum tratăm fractura de inel pelvian
Fractura de inel pelvian poate fi tratată în chirurgical sau prin metode conservative. Tratamentul se bazează pe o serie de factori, printre care:
- Tipul de fractură;
- Cât de mult sunt deplasate oasele;
- Starea generală a pacientului și leziunile asociate.
Tratamentul chirurgical poate fi fixare externă, tracțiunea scheletică, repoziționarea oaselor și fixarea acestora cu șuruburi sau plăci metalice atașate la suprafața exterioară a osului.
După operație se poate recomandă reabilitarea medicală.