Cordomul sacral

Cordomul sacral este o tumoră rară care reprezintă cea mai frecventă malignitate a regiunii sacrale. Tumora se dezvoltă din resturile de celule notocordale embrionare si are o creștere lentă care împiedică diagnosticarea sa precoce

Ce este cordomul?

Cordomul este un cancer de țesut cu creștere lentă găsit în interiorul coloanei vertebrale. Cordomul poate apărea oriunde de-a lungul coloanei vertebrale. Cel mai adesea se găsește în apropierea coccisului sau în locul unde coloana vertebrală se întâlnește cu craniul.

Cordomul sacral

Cordomul sacral incidență

Cordomul sacral este cea mai frecventă tumoare malignă primară a sacrului, cu o incidență de 1-4% din toate tumorile osoase maligne. O găsim mai frecvent la bărbați și populația de peste 50 ani. 

Simptomele cordomului sacral

În funcție de mărimea și localizarea acestuia, cordomul sacral poate pune presiune asupra zonelor din apropiere ale măduvei spinării. Simptomele pot varia, de asemenea, în funcție de locul unde se află tumora de-a lungul coloanei vertebrale.

Acestea includ:

  • Durere, slăbiciune și/sau amorțeală în spate, brațe sau picioare.
  • Un nodul pe care îl poți simți prin piele.
  • Probleme intestinale sau urinare. 
  • Dureri de spate sau de coccis.

Cum diagnosticăm cordomul sacral 

Cordomul sacral poate fi diagnosticat în urma anamnezei, a examinării fizice și neurologice. De asemenea, medicul poate recomanda și examinarea imagistică precumm o tomografie computerizată sau RMN. 

Diagnosticul de certitudine însă se pune în urma biopsiei. Aceasta implică prelevarea unui eșantion mic din tumoră, pentru a fi examinata microscopic. 

Tratamentul cordomului sacral

Metoda terapeutica pentru cordom este intervenția chirurgicală. Îndepărtarea chirurgicală totală a tumorii are cele mai bune șanse de a prelungi supraviețuirea.

Cordoamele sunt în general rezistente la radioterapie și chimioterapie ca tratamente primare. Cu toate acestea, echipa medicală ar putea recomanda radioterapie după intervenție chirurgicală pentru a reduce șansele ca tumora să crească din nou.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari