Microdiscectomia pentru hernie de disc 

Microdiscectomia pentru hernie de disc este o procedură chirurgicală minim invazivă efectuată la pacienții cu hernie de disc lombară. Procedura constă în îndepărtarea unei porțiuni din hernia de disc pentru a reduce presiunea asupra coloanei nervoase spinale. Unele studii arată că procedura este de obicei mai eficientă pentru ameliorarea durerii de picioare decât cea durerea lombară.

Ce este hernia de disc?

Oasele care formează coloana vertebrală din spate sunt amortizate de discuri. Aceste discuri sunt rotunde, cu un strat exterior dur care înconjoară nucleul. 

O hernie de disc apare atunci când un fragment al nucleului discului este împins în afara acestuia, în canalul spinal. Discul herniat apasă pe nervii spinali, producând adesea dureri, care pot fi severe.

hernie de disc

Când se recomandă microdiscectomia pentru hernie de disc 

Hernia de disc lombară este cea mai frecventă cauză de sciatică, afectând 1% până la 5% din populație anual. În cazul pacienților cu hernie de disc lombară care nu au avut îmbunătățiri folosind tratamentul conservator, se recomandă intervenția chirurgicală.

Microdiscectomia pentru hernie de disc se recomandă în cazul pacienților:

  • Simptomele nu răspund tratamentului conservator și devin severe. 
  • Durerea de spate iradiază către picioare și fese. 
  • Durerea este constantă și/sau interferează cu activitatea normală sau cu calitatea vieții.
  • Există deficite neurologice progresive, cum ar fi slăbiciune sau amorțeală la nivelul picioarelor.
  • Există dificultăți în mers și în picioare.

Cum se realizează microdiscectomia pentru hernie de disc 

Microdiscectomia pentru hernie de disc se efectuează sub anestezie generală. Pacientul este așezat cu fața în jos. Procedura durează de obicei una până la două ore. Chirurgul efectuează o incizie mica în linia mediană a spatelui inferior, apoi mușchii spatelui sunt îndepărtați de pe lamina coloanei vertebrale și mutați în lateral. 

Pentru a intra în coloana vertebrală, chirurgul îndepărtează membră îndepărtarea de pe rădăcinile nervoase. Această membrană se numește ligamentum flavum. Cu ajutorul unui microscop chirurgul va vizualiza clar rădăcina nervoasă.

Rădăcina nervoasă este apoi mutată ușor în lateral, iar apoi fragmentele de material disc care au fost extrudate din disc sunt îndepărtate. Porţiunea sănătoasă a discului rămâne intactă.

Mușchii sunt mutați înapoi la locul lor, air incizia chirurgicală este închisă. 

Care sunt complicațiile?

Ca și în cazul oricărei forme de intervenție chirurgicală a coloanei vertebrale, există mai multe riscuri și complicații asociate cu o microdiscectomie.

O complicație rară care poate apărea este ruptură durală. În acest caz, pacientului i se poate cere să stea întins câteva zile după operație pentru a permite scurgerii să se oprească.  

Alte riscuri și complicații:

  • Leziuni ale rădăcinii nervoase
  • Incontinență intestinală/vezică urinară
  • Sângerare
  • Infecţie
  • Posibilă acumulare de lichid în plămâni.
  • Tromboza venoasă profundă.
  • Durere care persistă după operație.

Recuperarea după microdiscectomie 

După ce bucata de disc care irită sau inflamează rădăcină nervoasă a fost îndepărtată, presiunea scade imediat asupra nervului ș începe vindece.

O hernie de disc care apasă pe o rădăcină nervoasă poate provoca dureri severe ale picioarelor. Vindecarea completă a rădăcinii nervoase poate săptămâni sau luni. Cu toate acestea,  pacienții simt o ameliorare a dureriii de picior aproape imediat după operație. 

În cazul amorțeli, a slăbiciunii sau altor simptome neurologice la nivelul piciorului și tălpii, poate dura săptămâni sau luni până când rădăcina nervoasă se vindecă complet și orice amorțeală sau slăbiciune să dispară.

De asemenea, reabilitarea poate ajuta pacienții să se recupereze cât mai rapid și complet posibil după operația coloanei vertebrale.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari