Osteotomia genunchiului

Osteotomia genunchiului este utilizată în cazul artrozei incipiente care a afectat doar o parte a articulației genunchiului. Osteotomia poate ameliora durerea și poate îmbunătăți semnificativ funcția într-un genunchi afectat de artroza.

Ce este osteotomia genunchiului 

Operația de osteotomie a genunchiului presupune tăierea tibiei sau a femurului, realinierea oaselor pentru a elimina presiunea de pe partea deteriorată a articulației genunchiului. Odată eliminată presiunea asupra tesutului afectat, acesta se va vindeca, și va păstra articulația în poziția corectă pentru a ajuta la evitarea problemelor în viitor.

osteotomia genunchiului

Tipuri de osteotomie a genunchiului

Osteotomie tibială- corectarea alinierii piciorului înclinat care pune prea multă presiune pe interiorul genunchiului.

Osteotomie tibială înaltă- realinează articulația genunchiului la persoanele care suferă de artroza.

Osteotomia Fulkerson- îndepărtarea unei părți a tuberculului tibial, pentru a modifica locul în care tendonul rotulei se atașează de tibie, eliminând presiunea de pe rotula și prevenind luxația.

Când se recomandă osteotomia genunchiului? 

Procedura se efectuează în cazul diferitelor afectiuni precum artroza sau leziuni legate de sport. Se mai poate efectua și la pacienții ale căror oase ale picioarelor nu sunt aliniate corect, și poate fi osteotomie tibială înaltă sau o osteotomie femurală.

Osteotomie a genunchiului se poate efectua și la persoanele tinere sau sportivi pentru a-i ajuta să revină mai rapid la nivelurile de activitate anterioare. 

Durerea foarte redusă a pacienților după operație înseamnă adesea că pot reveni rapid la un stil de viață normal. Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru pacienții activi mai tineri și mai în vârstă, inclusiv pentru cei care fac sport în mod regulat.

Cum se realizează osteotomia genunchiului

Procedura se efectuează sub anestezie generală și începe cu evaluarea stării articulației genunchiului Orice deteriorare care poate fi reparată prin artroscopie este tratată. Ulterior, chirurgul face o incizie pe pe partea interioară a piciorului pentru a accesa tibia. Ligamentul interior este eliberat iar tibia este tăiată din partea interioară a tibiei spre partea exterioară. 

După ce chirurgul îndepărtează secțiunea de os bolnav sau deteriorat, golul din os este închis prin aducerea marginilor osoase împreună. În funcție de felul în care se realizeaza osteotomia, se poate folosi o grefă osoasă în spațiul în care a fost îndepărtat osul. Știfturile, șuruburile, capsele, plăcile sau tijele țin osul pe loc sau realiniază osul pe măsură ce se vindecă. Acest metal poate fi temporar sau poate fi amplasat permanent. 

Riscuri și complicații

Cheagurile de sânge sau tromboza venoasă profundă sunt cea mai frecventă complicație a osteotomiei genunchiului. Afectează însă un nr mic de pacienti. De asemenea, oasele de la locul osteotomiei pot să nu crească împreună și să nu se vindece.

Alte complicații includ:

  • infectarea zonei chirurgicale
  • lezarea vaselor de sange sau a nervilor
  • rigiditatea articulației genunchiului
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari