Revizuirea reconstrucției ligamentului încrucișat anterior

Revizuirea reconstrucției ligamentului încrucișat anterior este indicată în cazul unor pacienți cu instabilitate recurentă după o procedură primară eșuată. Studiile arată că rezultatele revizuirii de reconstrucție ligamentară rezultatele sunt mai slabe cele după reconstrucția primară; este însă o procedură benefică pentru majoritatea pacienților.

Ce este ruptura de ligament încrucișat anterior?

Ligamentul încrucișat anterior traversează centrul genunchiului în diagonală și controlează stabilitatea anterioară a genunchiului. Rolul acestuia este de a preveni deplasarea tibiei înaintea femurului

Leziunile ligamentului încrucișat anterior sunt frecvente la persoanele tinere care practică activități sportive asociate cu pivotarea, decelerarea și săriturile.

figure, man, knee-1691868.jpg

Ce este revizuirea reconstrucției ligamentului încrucișat anterior

O revizuire a reconstrucției ligamentului încrucișat este o a doua intervenție chirurgicală necesară pentru a repara un ligament încrucișat anterior rupt. Este o operație mai dificilă și poate utiliza tendoanele proprii ale pacientului precum cel rotulian, cvadriceps, dar și alogrefa.

Scopul revizuirii este de a îmbunătăți stabilitatea genunchiului și nivelurile de activitate. Revizuirea reconstrucției ligamentare poate fi împărțită în principal în proceduri într-o etapă și în două etape. Revizuirea în două etape implică de obicei o procedură inițială de grefă osoasă – pentru a umple tunelurile lărgite sau deplasate – și un timp ulterior pentru a permite grefei osoase să se vindece suficient înainte de a începe etapa a doua. 

Dacă tunelurile femurale și tibiale din procedura anterioară sunt acceptabile sau tunelurile anterioare sunt proaste poziționate astfel încât să poată fi evitate complet atunci când se forează noi tuneluri, reconstrucția de revizuire a LIA se poate face într-o singură operație. 

Când este necesară revizuirea reconstrucției ligamentului încrucișat anterior

Principalele motive pentru care revizia reconstrucției ligamentului încrucișat anterior

  • Ruptura a ligamentului încrucișat anterior după prima operație;
  • Probleme apărute în urma intervenției chirurgicale anterioare;
  • Eșecul de vindecare corectă a ligamentului reconstruit;

Recuperare și reabilitare

După operație, pacientul trebuie să aibă așteptări rezonabile cu privire la rezultatele proceduri, care are ca scop principal restabilirea capacității de a efectua activități zilnice, și mai puțin revenirea la atletism competitiv. 

Recuperarea după revizia reconstrucției ligamentului încrucișat anterior este similară cu operația primară. Faza inițială de recuperare se concentrează pe restabilirea mișcării pasive tibio-femurală și patello-femurală, restabilirea activării cvadricepsului. Se poate efectua kinetoterapie cu întărire musculară și antrenament proprioceptiv.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari