Fracturile capului radial sunt fracturi în secțiunea radială de lângă cot și apar atunci când o persoană cade cu încheietura mâinii și mâna în extensie. Semnele obișnuite sunt durerea și impotența funcțională. Mai pot apărea și blocaje la nivelul cotului.
Fracturile capului radial apar în aproximativ 20% din toate leziunile acute ale cotului. Multe luxații de cot implică și fracturi ale capului radial. Pot fi asociate cu un episod de instabilitate a cotului, un blocaj mecanic al mișcării cotului, o leziune a articulației radio-ulnare distale și/sau a membranei interoase.
- Fracturile capului radial- cauze
- Tipuri de fracturi de cap radial
- Care sunt simptomele fracturii de cap radial
- Cum diagnosticăm fracturile capului radial
- Metode de tratament
- Recuperare după fracturile capului radial
Fracturile capului radial – cauze
Fracturile capului radial sunt mai frecvente la femei decât la bărbați și sunt mai probabil să apară la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani. cot. Această leziune este cea mai frecventă fractură a articulației cotului la adulți.
Capul radial se află în partea de sus a osului radius, chiar sub cot. Cea mai frecventă cauză a unei fracturi a capului radial este căderea cu brațul întins sau ușor îndoit, capul radial se ciocnește de capătul solid al humerusului și se rupe. Fracturile capului radial sunt rareori cauzată de căderea sau lovirea directă a cotului.
Tipuri de fracturi de cap radial
Fractura capului radial este clasificată conform clasificării Mason în patru tipuri de fracturi. Clasificarea ține cont de numărul de fragmente de fractură și deplasarea acestora (luxație). Aceste criterii ajută medicul să determine cât de gravă este lezarea.
- Fracturi de tip I: fisuri mici, iar piesele osoase rămân încadrate între ele.
- Fracturi de tip II: ușor deplasate și implică o bucată de os mai mare.
- Fracturi de tip III: mai multe bucăți de os rupte care nu pot fi repuse împreună pentru vindecare.
- Fractura de tip IV: fractura radială a capului cu luxație a articulației cotului.
Care sunt simptomele fracturii de cap radial?
Simptomele tipice ale unei fracturi a capului radial sunt durerea și umflarea pe partea exterioară a cotului. Întoarcerea antebrațului spre interior și spre exterior este dureroasă și limitată, persoana fiind incapabilă să îndoaie și să îndrepte complet articulația.
Cele mai frecvente simptome ale unei fracturi a capului radial includ:
- Durere pe partea exterioară a cotului
- Umflarea articulației cotului
- Dificultate la îndoirea sau îndreptarea cotului, însoțită de durere
- Incapacitatea de a se întoarce sau dificultăți de a întoarce antebrațul (palma în sus până la palma în jos sau invers).
Cum diagnosticăm fracturile capului radial
Fractura capului radial poate fi diagnosticat în urma anamnezei și examinării fizice a brațului, încheieturii mâinii și degetelor pentru pierderea funcției sau senzația nervoasă.
Radiografiile pot fi necesare pentru a evalua severitatea și locația exactă a traumatismului, iar examinarea RMN poate fi recomandata în cazul în care medicul suspectează o leziune a țesuturilor moi sau a ligamentelor.
Metode de tratament
Fracturile capului radial pot fi tratate în funcție de tipul de fractura gradului de deplasare câte fragmente există.
În cazul fracturii capului radial, obiectivele sunt realizarea unui interval adecvat de mișcare cu un început precoce al reabilitării, stabilitatea cotului și antebrațului și evitarea complicațiilor imediate și pe termen lung.
Metotele terapeutuce se stabilesc în fucntie de vârsta, calitatea osului, cererea funcțională, comorbiditățile, extensia legată de fractură, localizarea, deplasarea și leziunile asociate.
Tratament non-chirurgical
Tratamentul nechirurgical presupune imobilizarea brațului folosind diverse metode pe termen scurt sau lung, în funcție de tipul de fractura, urmat de exerciții de mișcare.
Tratament chirurgical
Dacă oasele nu sunt aliniate sau piesele rupte blochează mișcarea articulației cotului și/sau dacă osul este în mai multe bucăți, se poate recomanda intervenția chirurgicală. Opțiunile chirurgicale nclud excizia, fixarea internă sau excizia și artroplastia. Obiectivele tratamentului operator includ restabilirea stabilității cotului și rotația antebrațului, care permit o amplitudine de mișcare postoperatorie timpurie.
- Excizia capului radial
- Osteosinteză
- Artroplastie
Recuperare după fracturile capului radial
Poate dura 6 săptămâni pentru că o fractură a capului radial să se vindece complet. În acest timp, este se recomanda evitarea ridicării greutăților și a activităților care pun stras pe articulație.
Indiferent de tipul de fractură sau de tratamentul folosit, vi se vor recomanda exerciții de restabilire a mișcării și a forței înainte de a relua activitățile complete.