Primul ajutor în caz de accidentare ortopedică

Primul ajutor în caz de accidentare ortopedică poate fi aplicat pană se ajunge la un medic ortoped. Este vorba de protocolul RICE, care este un acronim și este format dintr-un set de 4 reguli de prim ajutor. 

Primul ajutor în caz de accidentare ortopedică

După o accidentare, cum ar fi o entorsă a genunchiului sau a gleznei, puteți ameliora durerea și umflarea și puteți promova vindecarea și flexibilitatea folosind protocolul RICE. R-I-C-E înseamnă Repaus, Gheață, Compresie și Elevație. 

RICE este un acronim pentru primul ajutor de baza în caz de accidentare ortopedică utilizat pentru a trata o varietate de leziuni musculo-scheletice, inclusiv cele care apar cu episoade de sângerare. 

Ce este RICE?

Metoda RICE este o tehnică simplă de auto-îngrijire care ajută la reducerea umflăturilor, ușurează durerea și accelerează vindecarea. Puteți trata leziunile ușoare cu metoda RICE acasă. RICE înseamnă:

  • Repaus și protejarea zonei accidentate;
  • Folosirea unui pachet de gheață cât mai repede posibil;
  • Compresie sau înfășurarea zonei accidentate sau dureroase cu un bandaj elastic;
  • Ridicarea zonei accidentate sau dureroase.

Pașii primului ajutor în caz de accidentare

Pasul 1- Odihnă

De îndată ce v-ați accidentat, opriți-vă activitatea și odihniți-vă cât mai mult posibil în primele 2 zile. Odihna ajuta și la prevenirea vânătăilor ulterioare. De asemenea, evitați să puneți greutate pe zona rănită timp de 24 până la 48 de ore. 

Pasul 2: Gheață

Gheața ajută la reducerea durerii și a umflăturilor. Aplicați un pachet de gheață sau o pungă cu legume congelate (acoperit cu un prosop ușor, absorbant pentru a ajută la prevenirea degerăturilor) timp de 15-20 de minute la fiecare două până la trei ore în primele 24 până la 48 de ore după rănire. 

Pasul 3: Compresie

Înfășurați zona afectată cu un bandaj medical elastic pentru a preveni umflarea. Aveți grija ca bandajul să nu fie prea strâns, pentru a nu vă întrerupe fluxul de sânge. 

Pasul 4: Elevație 

Elevarea membrului accidentat deasupra nivelului inimii. Acest lucru oferă o cale descendentă pentru drenarea lichidului înapoi în inimă, ceea ce poate reduce umflarea și durerea. Puteți folosi o pernă pentru a ajuta la ridicarea membrului rănit.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari