Artroplastia capului radial este folosită în cazul facturilor complexe ale capului radial, instabilitatea cotului și afecțiunile artritice. Indicațiile pentru artroplastia capului radial sunt în esență fracturi complexe cu afectare ligamentară și/sau asociate cu leziuni osoase (coronoide sau olecran).
- Ce este capul radial
- Ce este artroplastia capului radial
- Când se recomandă artroplastia capului radial
- Tipuri de implanturi
- Tehnici chirurgicale folosite
- Riscuri și complicații
- Recuperarea după artroplastia capului radial
Ce este capul radial
Osul radial începe de la cot până la încheietura mâinii. Capul radial se află în partea de sus a osului radial, sub cot.
Capul radial face parte din articulația humero-radială și are formă ovală. Capul radial are un rol important în mișcarea cotului. Acesta se deplasează atât în flexia cât și în extensia articulației cotului, precum și în pronația și rotația antebrațului. Lezarea sau deteriorarea capului radial poate afecta toate mișcările cotului.
Ce este artroplastia capului radial?
Artroplastia capului radial este o procedură chirurgicală prin care capul radial afectat este înlocuit cu o articulație artificială. Proteza poate fi realizată din polietilenă sau metal și este modelată pentru a servi ca parte a articulației cotului.
În cazul implanturilor modulare sau monobloc, stabilitatea mecanică este apropiată de cea oferită de capul radial nativ. Punctele tehnice cheie sunt selectarea dimensiunii implantului și determinarea înălțimii optime de implantare.
Când se recomandă artroplastia capului radial
Artroplastia capului radial se efectuează în cazul fracturilor complexe, mărunțite ale capului radial, cu instabilitate asociată a cotului. Procedura este recomandată în cazul fracturilor de tip III pentru care reducerea anatomică și fixarea internă stabilă care să permită mobilizarea precoce ar fi dificil sau imposibil de realizat. Înlocuirea capului radial este o alternativă la o procedură de fixare internă dificilă sau la excizia capului radial.
Tipuri de implanturi
Implanturile metalice care pot fi: modular de cupă mobilă, pirolitic modular cu unghi fix cap-gât; monobloc. Implanturile contemporane rigide pot fi clasificate pe baza a trei criterii principale:
- mobilitate intraprotetică;
- modularitatea;
- fixarea tulpinii (cimentată, fără ciment sau plutitoare în canalul intramedular);
Tehnici chirurgicale folosite
Una dintre cele mai frecvente tehnici chirurgicale este abordarea laterală Kocher. O altă metodă folosită este abordarea Kaplan.
Riscuri și complicații
Principalele complicații sunt legate de slăbire indiferent dacă sunt cimentate sau nu. Durerea și rigiditatea sunt alte complicații frecvente. Instabilitatea cotului poate fi o altă complicație în contextul traumatismelor mai complexe cu leziune a complexului de ligament colateral lateral și fractură de coronoid.
Recuperarea după artroplastia capului radial
Fizioterapia joacă un rol crucial în reabilitare și recuperare după înlocuirea totală a cotului. Este important ca pacientul să înceapă fizioterapia imediat după operația de înlocuire a capului radial pentru a ajuta la restabilirea forței și a mișcării și pentru a permite pacienților să-și reia treptat activitățile obișnuite.