Procedul Latarjet

Procedeul Latarjet constă în transferul coracoidului cu mușchii atașați la zona deficitară din partea din față a glenoidei. Procedura se efectuează adesea atunci când există o pierdere osoasă semnificativă din partea frontală a regiunii glenoide. 

Indicațiile Procedeului Latarjet

Procedeul Latarjet este o procedură eficientă și sigură pentru tratamentul instabilității anterioare a umărului. În general, procedeul se recomandă în cazul pacienților cu pierdere critică a osului glenoid și/sau humeral, antecedente de luxație sau de stabilizare artroscopică eșuată, stilul de viață activ sau vârstă tânără. 

Alte potențiale indicații sunt intervenția chirurgicală de revizuire a instabilității umărului și pacienții care participă la activități cu risc ridicat, inclusiv sportive. 

Cum se efectuează Procedeul Latarjet

Tehnica orginala Latarjet a suferit câteva modificări. Printre tehnicile folosite se numără tehnică arcului congruent dezvoltată de Joe DeBeer, tehnică descrisă de Walch & Boileau, și procedura Bristow care este mai puțin frecventă.

Tehnica Joe DeBeer mărește aria de contact a suprafeței articulației, sporind stabilitatea articulației. Are avantajele de a ameliora atât problemele osoase cât și ale țesuturilor moi, cu o fixare puternică, permițând o reabilitare activă precoce.

Procedeul Latarjet se efectuează printr-o mini incizie nivelul umărului. Scopul intervenției este de a stabiliza capul humeral prin mărirea glenoidei cu os suplimentar. Bucata de os folosită provine din partea scapulei (omoplat) numită coracoid.

Procedeul Latarjet

Procedura are o rată de succes ridicată datorită efectului triplu descris de Patte. Acestea sunt: 

  • mărirea sau refacerea suprafeței de contact glenoide; 
  • tendonul comun stabilizează articulația atunci când brațul este abdus și rotit extern, prin întărirea subscapularului inferior și a capsulei anteroinferioare; 
  • repararea capsulei. 

Tehnica chirurgicală 

Operația se face sub anestezie generală. Pacientul este plasat în poziția de șezlong cu toate proeminențele osoase căptușite corespunzător. Se efectuează apoi un examen fizic preoperator al umărului cu pacientul sub anestezie pentru a confirma pozițiile și gradul de instabilitate glenohumerala. 

Umărul este pregătit și drapat în pansamente sterile obținute. Brațul trebuie să rămână liber pentru a permite manipularea intraoperatorie a extremității superioare. Extremitatea operativă este apoi fixată într-un poziționator pneumatic de membre  atașat anterior la masa chirurgicală.

Se face o incizie de 5 până la 7 cm de la vârful osului coracoid care se extinde distal de-a lungul intervalului deltopectoral până la aspectul superior al pliului axilar. Se utilizează o abordare deltopectorală standard. 

Vena cefalică este protejată și retrasă lateral cu musculatura deltoidă. Hemostaza meticuloasă este menținută pe tot parcursul abordării. Retractoarele Kolbel cu auto-reținere sunt introduse pentru a menține intervalul dintre deltoid și pectoralul mare. În plus, un retractor Hohmann poate fi introdus superior coracoidului pentru a îmbunătăți vizualizarea.

Urmează apoi recoltarea și pregătirea grefei coracoide. Etapa constă în îndepărtarea unei bucăți de os coracoid atașată la tendon. Osul coracoid este mutat în partea din față a glenoidei. Această nouă bucată de os va fi ținută la loc cu șuruburi.

După finalizarea recoltării grefei coracoide, urmează expunerea și pregătirea glenoidei.

Ulterior, chirurgul va efectua transferul osului coracoid. Optimizarea poziției transferului coracoid este esențială pentru un rezultat de succes după procedura Latarjet. Obiectivul poziționării grefei coracoide este ca grefa să fie plasată la același nivel cu suprafața articulară glenoidiană pentru a permite extinderea arcului articular glenoid. 

Ultima etapă este repararea capsulei și a subscapularului. 

Complicații Procedeul Latarjet 

Ratele de complicații sunt raportate între 15 și 30%. Printre complicațiile procedurii se numără: 

  • poziționarea incorectă a grefei
  • leziunile neurovasculare și fractura grefei
  • hematom și infecție 
  • rigiditatea și pierderea rotației externe

Acestea pot fi însă atenuate cu o tehnică chirurgicală meticuloasă și cunoașterea anatomiei locale. 

Pe termen mediu pot apărea nonunion și ruperea șuruburilor, apară însă la mai puțin de 5% dintre pacienți, iar pe termen lung poate apărea osteoliza grefei.

Instabilitatea recurentă după procedura Latarjet poate fi gestionată prin reconstrucția cu grefă osoasă a creastă iliacă a glenoidei anterioare. Artrita de umăr este o altă complicație raportată după procedura Latarjet. 

Recuperarea postoperatorie

Recuperarea postoperatorie poate dura câteva săptămâni. După intervenția chirurgicală, brațul va fi imobilizat într-o orteză  care va fi purtată timp de aproximativ 6 săptămâni, în timp ce grefa osoasă se vindecă.  

Imediat după operație, umărul și brațul se pot simți adesea complet amorțite din cauza unui bloc nervos utilizat în timpul operației; aceasta poate dura până la câteva ore. 

După operație, ar trebui să:

  • Evitați să udați incizia timp de o săptămână
  • Evitați dușul timp de 48 de ore
  • Nu utilizați utilaje grele timp de 8 săptămâni
  • Evitați să conduceți timp de 4 săptămâni
  • Evitați sporturile deasupra capului timp de 4-6 luni
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari