Laminotomia pentru stenoza lombară 

Laminotomia pentru stenoza lombară constă în îndepărtarea parțială a laminei, un arc de os care protejează canalul spinal. Laminectomia înseamnă îndepărtarea totală a laminei. Ambele proceduri reduc presiunea asupra măduvei spinării sau a nervilor spinali pentru a calma durerea.

Ce este decompresia lombară 

Decompresia lombară este o operație din ce în ce mai frecventă pentru tratamentul stenozei spinale lombare. Stenoza lombară degenerativă a coloanei vertebrale, este o îngustare a canalului radicular lateral al coloanei vertebrale.  

Îngustarea/stenoza canalelor spinale și nervoase poate provoca durere cronică, amorțeală și slăbiciune musculară în brațe sau picioare.

Laminotomia pentru stenoza lombară

Decompresia lombară se poate realiza prin mai multe metode precum laminotomia sau laminectomia. 

Laminotomia pentru stenoza lombară consta în îndepărtarea unei mici porțiuni a lamei și a ligamentelor, de obicei pe o parte. Îndepărtând doar o parte din lamina,  suportul natural al acesteia este lăsat pe loc, scăzând șansa de instabilitate a coloanei vertebrale. 

Când se recomandă laminotomia pentru stenoza lombară

În unele cazuri, anumite afecțiuni precum stenoza coloanei vertebrale sau o îngustare a canalului spinal pot forța lamina să comprima unul dintre nervii localizați în canalul spinal, ceea ce poate cauza durere și disconfort, în special la nivelul piciorului sau al brațului. 

Laminotomia poate fi recomandată pentru a trata stenoza coloanei vertebrale, claudicație neurogenă, radiculopatie. Scopull intervenției este de a decomprima un nerv, păstrând în același timp stabilitatea și procesele spinoase. 

Cum se realizează laminotomia pentru stenoza lombară

Laminotomia reprezintă abordarea unilaterală pentru pentru a decomprima canalul vertebral și este una dintre mai frecvente operații efectuate de chirurgi. Chirurgul realizează o gaură în lamină și îndepărtează o mică bucată de os. Pentru că necesita o incizie mai mică, mușchi din jurul osului sunt mai puțin afectați. 

Operația se efectuează sub anestezie generala, iar pacientul este poziționat cu fața în jos. Zona cu probleme a coloanei vertebrale va fi identificată cu ajutorul radiografiei. Laminotomia poate fi unilaterală sau bilaterală și se poate face pe mai multe niveluri de vertebre.

Ulterior, chirurgul vă realiza mică incizie pe spate iar mușchii sunt îndepărtați de pe os fie prin abord designs sau minim-invazivă, pentru a accesa coloana vertebrală.

Odată ce coloana vertebrală a fost accesată, se folosește o freză de mare viteză pentru a crea o gaură în lamină. Ligamentul coloanei vertebrale este apoi ridicat de pe măduva spinării. 

În funcție de individualitatea cazului, chirurgul decomprimă una sau ambele părți, pentru a fi sigur că sursa compresie nervoasă este îndepărtată de pe măduva spinării și rădăcinile nervoase.

Beneficiile laminotomiei

Laminotomia se poate face prin abord minim invaziv, folosind incizii mici, și cu ajutorul unui microscop. Laminotomia presupune mai puține perturbări musculare, ca urmare recuperarea este mai rapidă, și pacientul se poate întoarce mai rapid la  locul de muncă și la funcționarea normală.

În timpul laminotomiei, chirurgului poate îndepărta direct orice cauza compresieii și poate să vizualizeze direct rădăcinile nervoase pentru a se asigura că sunt bine decomprimate.

Pentru că nu implică o fuziune, nu există niciun compromis în flexibilitate sau amplitudine de mișcare.

Complicații ale laminotomiei pentru stenoză lombară

Riscurile decompresiei vertebrale includ:

  • afectarea unui nerv spinal;
  • tratament nereușit, care poate duce la durere care persistă după intervenție chirurgicală;
  • recidiva a durerilor de spate, în special după fuziunea coloanei vertebrale;
  • o infecție a locului chirurgical sau a oaselor vertebrale;

Programeaza-te la un consult de specialitate!

Fă o programare la dr. Eduard Cernat, medic primar ortopedie si traumatologie, in cadrul Clinicii Top Doctors.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari