Stenoza canalului spinal lombar

Stenoza canalului lombar reprezintă o îngustare a canalului spinal în partea inferioară a spatelui. Stenoza poate cauza presiune asupra măduvei spinării sau a nervilor care călătoresc prin partea inferioară a spatelui în picioare. Cauza afecțiunii poate fi congenitală sau degenerativă. 

Generalități canalul spinal

Canalul spinal sau rahidian trece prin centrul coloanei vertebrale și conține măduva spinării și grupul de nervi care se extinde în jos de la baza măduvei spinării în partea inferioară a spatelui. 

În alcătuirea peretelui canalului spinal găsim mai multe structuri precum discuri vertebrale, articulații intervertebrale și ligamentul galben. 

Nervii spinali care se află pe lungimea măduvei spinării ies din părțile laterale prin spațiile dintre vertebre pentru a se conecta cu nervii din tot corpul. Partea nervului spinal cea mai apropiată de măduva spinării se numește rădăcină a nervului spinal. Datorită locației lor, rădăcinile nervilor spinali pot fi comprimate atunci când canalul spinal este îngustat, cauzând durere.

Ce este stenoza canalului spinal lombar

Stenoza canalului spinal lombar reprezintă îngustarea spațiului în care se află măduva spinării și rădăcinile nervoase. Mai exact, afecțiunea apare ca urmare a modificărilor degenerative, cunoscute și sub denumirea de spondiloză, odată cu procesul de îmbătrânire și formează osteofite, pinteni osoși, reducând diametrul canalului spinal.  

Discurile devin mai puțin spongioase odată cu îmbătrânirea, și ligamentele se pot îngroșa.Toate acestea pot contribui la îngustarea canalului spinal lombar. 

Spondiloza și scolioza degenerativă sunt doua afecțiuni care pot fi asociate stenozei lombare. Spondiloza degenerativă este cauzată de cele mai multe ori de osteoartrita și o găsim la nivelul L4 și L5. Scolioza degenerativă este mai frecventă la persoanele de peste 65 de ani, și o găsim cel mai des în partea inferioară a spatelui. 

Tipuri de stenoza a canalului spinal 

În funcție de locul unde are loc îngustarea și compresia nervoasă, stenoza canalului spinal este cunoscută în general sub doua denumiri. 

Cauze și factorii de risc ai stenozei canalului spinal lombar

Cea mai frecventă cauza a stenozei canalului spinal lombar este osteoartrita, uzura treptată care se întâmplă odată cu procesul de îmbătrânire. 

Pe lângă osteoartrită, alte afecțiuni sau circumstanțe pot cauza stenoza spinală:

  • Canal spinal îngust;
  • Leziune sau tumora a coloanei vertebrale;
  • Anumite boli osoase;
  • Operații anterioare ale coloanei vertebrale;

De asemenea, femeile au un risc mai mare de stenoză lombară decât bărbații. 

Simptome stenoza canalului lombar

Simptomele stenozei spinale lombare variază în funcție de nervii afectați. Pacienții pot avea durere, senzații de înțepături, slăbiciune și reflexe reduse în talpă sau un picior. 

Unele dintre cele mai comune semne și simptome ale stenozei canalului lombar includ: 

Durere care poate iradia de la coloana vertebrală într-un braț sau picior, sau mai rar în ambele brațe sau picioare. Pacienții pot descrie durerea ca durere surdă sau o senzație de arsură.

Deficite neurologice care decurg din compresia rădăcinii nervoase spinale, cum ar fi furnicături, amorțeală sau slăbiciune la nivelul picioarelor, gambelor sau feselor.

În cazuri rare, pierderea funcționării motorii a picioarelor, pierderea funcției normale a intestinului sau a vezicii urinare.

Diagnostic

Diagnosticul de stenoza a canalului lombar se poate pune prin:

  • Anamneza 
  • Examinare fizică 
  • Investigații imagistice 

Metode terapeutice stenoza canalului spinal lombar 

Metodele teraputice pot fi împărțite în:

  • Modalități de reducere a dureri;
  • Intervenție chirurgicală în cazul durerilor severe;

În cazul dureri de intensitate redusă, medicul poate recomanda analgezice, recuperare medicală sau injecții epidurale. 

Există mai multe proceduri chirurgicale diferite care pot fi utilizate, a căror recomandare este influențată de severitatea cazului.

Cea mai frecventă intervenție chirurgicală la coloana lombară se numește laminectomie decompresivă, în care laminele vertebrelor sunt îndepărtate pentru a crea mai mult spațiu pentru nervi.

Alte intervenții sunt: 

Laminoplastie creează o deschidere în os (în lamină) pentru a reduce presiunea asupra rădăcinilor nervoase.

Foraminotomia în cazul stenozei foraminale este o intervenție chirurgicală care lărgește deschiderea coloanei vertebrale unde rădăcinile nervoase părăsesc canalul spinal. 

Programeaza-te la un consult de specialitate!

Fă o programare la dr. Eduard Cernat, medic primar ortopedie si traumatologie, in cadrul Clinicii Top Doctors.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari