Sindromul de impingement al umărului

Sindromul de impingement al umărului este o afecțiune frecventă și dureroasă a umărului la adulți. Cauza acestei afecțiuni este o îngustare structurală a spațiului subacromial. Ca umare, atunci când brațul este ridicat, acromionul — partea superioară a omoplatului — exercită presiune asupra coafei rotatorilor. Această presiune cauzează inflamație și îngustarea a spațiului, cauzând și mai multă durere și iritare.

Introducere

Durerea de umăr este una dintre cele mai frecvente acuze în ortopedie. Incidența acesteia variază între 7 și 34%. Se estimează că sindromul de impingement al umărului este cea mai frecventă cauză a durerii de umăr, reprezentând 44% până la 65% din toate plângerile durerilor de umăr.

Anatomia umărului

Umărul este una dintre cele mai complexe atriculatii din corp, fiind singura articulație care se rotește la 360 de grade. La nivelul umărului găsim patru articulații: articulațiile sternoclaviculare (SC), acromioclaviculare (AC) și scapulotoracice și articulația glenohumerală. 

Mai găsim, de asemenea, și manșeta rotatorie, bursa și labrum articular. Manșeta rotatorie este formată din patru mușchi care acoperă capul humerusului și împreună lucrează la rotirea și ridicarea brațului. 

sindromul de impingement al umarului

Ce este sindromul de impingement al umărului

Coafa rotatorie sau manșeta rotatorie se afla într-un spațiu îngust între acromion și humerus. Sindromul de impingement al umărului are loc când spațiul dintre acromionul se freacă de coafa rotatorie, cauzând durere și iritație. 

Atunci când brațul este ridicat, spațiul dintre acromion și coafa rotatorie se îngustă, cauzând presiune asupra coafei rotatorilor. Această presiune irită manșeta rotatoare, ducând la sindromul de impingement. 

Când manșeta rotatorie este iritată se umflă, spațiul în care se află devine și mai îngust, mărind astfel presiune exercitată de acromion asupra coafei rotatorii. 

Tipuri de sindrom de impingement al umărului 

Sindromul de impingement poate fi intern și extern. Diferențierea clinică de bază dintre cele două tipuri de impingement este definită de manșeta rotatoare ca limita anatomică a formelor externe și interne.

Sindromul intern are loc secundar sindromului repetitiv de impingement întâlnit la persoanele care își folosesc des brațul deasupra capului. În ceea ce privește sindromul extern, acesta este descris ca o afecțiune dureroasă a umărului care rezultă din inflamația, iritația și degradarea structurilor anatomice din spațiul subacromial. 

O altă descriere a sindromului de impingement al umărului este în funcție de cauza de bază, și poate fi sindrom primar sau secundar.

În sindromul de impingement primar există o îngustarea structurală a spațiului subacromial. La această categorie intră sindromul de impingement cauzat de o anomalie a acromionului. 

Sindromul de impingement secundar este caracterizat prin anatomie normală în repaus și debutul impactului în timpul mișcării umărului. 

Neer a clasificat sindromul de impingement al umărului în trei stadii de severitate. 

În stadiul I, impingementul rezultă din edem, hemoragie or ambele și se observă în mod clasic cu mecanisme de tip suprasolicitare. 

Stadiul II se caracterizează prin fibroză mai mare și modificări ireversibile ale tendonului. 

În stadiul III al sindromului, o ruptură sau o leziune a tendonului poate rezulta din fibroză cronică de lungă durată. 

Cauze și factori de risc

Sindromul de impingement de umăr este o afecțiune frecvent întâlnită la persoanele care practică sporturi și activități care necesită folosirea repetată a brațului deasupra capului. Jucătorii de tenis, înotători, constructorii pot avea aceasta afecțiune. Afecțiunea poate apărea și în urma unui traumatism cum ar fi căderea pe umăr, dar și spontan. 

Printre cauze și factori de risc se numără:

  • Suprasolicitarea brațului
  • Traumatisme
  • Inflamarea și iritarea bursei
  • Ruptura de tendon
  • Defect al acromionului 

Simptome sindromul de impingement al umărului 

Sindromul de impingement al umărului poate cauza: 

  • Durere când brațul este ridicat deasupra capului 
  • Inflamație locală și slăbiciune în regiune anterioară a brațului
  • Durere care radiază din partea anterioară în partea laterală a brațului
  • Slăbiciune și rigiditate a umărului și/sau a brațului
  • Durere în timpul nopții dar și în repaus 

Metode de diagnostic 

Sindromul de impingement de umăr poate fi diagnosticat de un specialist în ortopedie în urma anamnezei și a examinării clinice. Medicul mai poate prescrie, de asemenea, și efectuarea de investigații imagistice precum radiografie sau RMN. 

Tratament sindrom de impingement al umărului 

Metodele terapeutice pot fi impartie în tratament conservator și tratament chirurgical.

Tratamentul conservator constă în:

Tratamentul chirurgical se poate efectua prin mai multe modalități și anume:

  • Decompresie subacromiala
  • Artroplastie de rezecție care se poate efectua artroscopic sau prin chirurgie deschisă. 

Programeaza-te la un consult de specialitate!

Fă o programare la dr. Eduard Cernat, medic primar ortopedie si traumatologie, in cadrul Clinicii Top Doctors.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari