Există numeroase leziuni articulare care pot afecta persoane de toate vârstele. Leziunile articulare apar cel mai adesea ca urmare a unui traumatism produs în timpul efortului fizic sau a suprasolicitării articulației. În funcție de tipul leziunii și gradul de afectare al articulației, medicul poate recomanda tratament conservator și/sau chirurgical.
Ce sunt articulațiile?
Articulațiile sunt formațiuni anatomice formate din extremitățile a două sau mai multe oase. Articulațiile reprezintă practic punctul în care capetele a două sau mai multe oase intră în contact, creând o legătură continua a sistemului osos.
Umărul, cotul, genunchii sunt articulații. Majoritatea articulațiilor sunt mobile, ceea ce permite corpului să facă diferite tipuri de mișcare. Există trei tipuri de articulații: fibroase, cartilaginoase și sinoviale.
Ce sunt leziunile articulare?
Leziunile articulare sunt alterări la nivelul articulațiilor. În general, leziunile articulare pot fi alterări traumatice, patologice sau morfologice. O leziune articulară reprezintă un defect la nivelul unei articulații. Leziunile articulare pot apărea în urma unui traumatism, a unei afecțiuni degenerative precum osteoartroza, sau a suprasolicitării articulației.
Tipuri de leziuni articulare
Există numeroase tipuri de leziuni articulare în funcție de articulația afectată. Printre cele mai frecvențe se număra leziuni la nivelul articulației umărului și a genunchiului.
Umărul este una dintre cele mai mobile articulații din corp, și singura care se rotește la 360 de grade. Acest lucru face ca articulația umărului să fie lezată cu ușurință, chiar și în timpul unei mișcări simple cum ar fi ridicarea brațului deasupra capului.
Leziunile frecvente ale articulației umărului includ rupturi ale manșetei rotatorilor, luxații și dislocare.
O altă articulație complexă care este frecvent lezată este genunchiul. În cazul articulatiei genunchiului, unul dintre cele mai frecvente tipuri de leziuni este ruptura de ligament încrucișat anterior. Alte leziuni ale articulatiei genunchiului includ leziunea de cartilaj articular, ruptura de menisc.
Leziunile articulare pot fi acute precum întinderi, entorse și dislocării sau degenerative care apar în timp ca urmare a suprasolicitării articulației, cum este în cazul persoanelor care practică sport sau cei care au activități ce implică folosirea repetată a umărului deasupra capului.
Printre cele mai comune leziuni articulare găsim:
- Ruptura de ligament încrucișat anterior, condropatia, ruptura coafa rotatorilor;
- Afecțiuni degenerative ale articulațiilor și ale oaselor, cum ar fi osteoartrita
- Luxații, fracturi și rupturi;
- Entorse și întinderi;
- Leziuni de suprasolicitare;
Cauze și factori de risc
Leziunile articulare cauzate de suprasolicitare sunt o cauză frecventă a unor probleme precum tendinita și fracturile de stres. Leziunile articulare traumatice (accidentale sau legate de sport) sunt o cauză comună a leziunilor acute, cum ar fi fracturi, entorse și luxații.
Leziunile articulare au mai multe cauze și factori de risc. Acestea pot include:
- Afecțiuni degenerative;
- Leziuni articulare anterioare, cum ar fi o entorsa;
- Obezitate sau supraponderabilitate;
- Lipsa condiționării musculare sau a aptitudinii fizice;
- Mișcare repetitivă;
- Vârsta;
- Practicarea de sporturi de mare impact;
Metode de tratament
În funcție de tipul de leziune articulară, medicul specialist poate recomandă tratament conservator sau tratament chirurgical.
Tratamentul conservator poate fi:
- Repaus
- Medicamente antiinflamatorii
- Recuperare medicală
- Infiltrații intraarticulare
Tratamentul chirurgical se poate efectua în unele cazuri minim invaziv sau prin abord deschis.