Instabilitatea de umăr

Instabilitatea de umăr reprezintă o afecțiune frecvent întâlnită în ortopedie și constă în separarea capului humeral de glenă. Articulația glenohumerală a umărului are cea mai largă gamă de mișcare din corp, și ca urmare este frecvent supusă instabilității recurente. 

Articulația umărului- informații generale 

Umărul este o structură complexă, fiind unul dintre membrele cu cea mai mare gamă de mișcare datorită articulației glenohumerale. Capul humeral are formă rotundă, de minge, se articulează cu glenă, care arată precum o capsulă sau scobitură. Umărul este format din centura scapulară, care leagă membrul superior de scheletul axial prin articulația sternoclaviculară.

La nivelul umărului întâlnim patru articulații:

Articulația sternoclaviculară, articulația acromio claviculară, articulația scapulotoracică, articulația glenohumerală. 

Umărul este o articulație sinovială sferică, și care poate executa o gamă largă de mișcări:

  • Extensie;
  • Flexie; 
  • Abducție; 
  • Aducția; 
  • Rotație internă; 
  • Rotație externă;
  • Circumducția (deplasarea membrului superior într-un cerc);
Instabilitate de umar

Cum apare instabilitatea de umăr 

Instabilitatea umărului apare, de obicei, atunci când capul humeral se mișcă complet sau parțial în afara fosei glenoidei. Structurile ligamentare și musculare din jurul articulației glenohumerale, în condiții normale, creează o forță netă de reacție echilibrată a articulației. Dacă integritatea oricăreia dintre aceste structuri este afectată, aceasta poate duce la un spectru de patologii de la subluxație la luxație.

Capul humeral care este rotund este încadrat într-o scobitură mică a omoplatului, numita fosa glenoidă. Țesutul conjunctiv puternic, numit capsula umărului, este sistemul de ligamente al umărului și menține capul osului brațului superior centrat în fosa glenoida. În afara de ligamente, umărul are nevoie, de asemenea, și de tendoane și mușchi puternici pentru a-și menține stabilitatea.

Odată ce ligamentele, tendoanele și mușchii din jurul umărului devin slăbite sau se rup, pot apărea luxațiile recurente. Instabilitatea cronică a umărului este incapacitatea persistentă a acestor țesuturi de a menține brațul centrat în glenă umărului.

Cauze și factori de risc 

Instabilitatea umărului are două cauze principale: 

Cauză traumatică precum luxația sau subluxația umărului. Acest lucru poate deteriora alte structuri ale umărului, cum ar fi ligamentele, tendoanele, labrumul sau osul din partea superioară a brațului. 

Cauză atraumatică: Persoana fie se naște cu sau dezvoltă o laxitate a țesuturilor articulației umărului. Laxitatea articulației umărului se poate dezvolta și că urmare a unor leziuni minore repetitive, cum ar fi sporturile de aruncare deasupra capului, care fac că structurile umerilor să se întindă în timp. 

Factori de risc

-activități sportive 

-mișcări repetitive 

-factori genetici 

Clasificarea instabilității de umăr 

Triunghiul Stanmore care este împărțit în trei subgrupuri. 

Instabilitatea umărului este direct legată de traumă. Există dovezi ale unui deficit structural în articulația glenohumerala. 

Există dovezi de deficit structural și instabilitate atraumatică.

Nu există dovezi de defecte structurale. Modelarea musculară este prezentă.

Aceasta clasificare ajuta medicii clinicieni să diagnosticheze corect instabilitatea de umăr și să ofere un tratament rapid. 

Simptome instabilitate de umăr 

Simptomele obișnuite ale instabilității cronice ale umărului includ: 

  • durere cauzată de accidentarea umărului
  • aplecarea în față a umărului afectat
  • luxații repetate ale umărului
  • cazuri repetate de cedare a umărului sau o senzație persistentă de simțire a umărului slăbit
  • durere posterioară

Diagnosticul instabilității de umăr 

Diagnosticul instabilității de umăr se poate pune cu ajutorul examinării fizice și anamnezei. În timpul examinări umărului, medicul poate verifica slăbirea generală a ligamentelor și poate efectua teste specifice pentru a evalua instabilitatea umărului. 

Investigații imagistice precum radiografie sau RMN. 

Tratament instabilitate de umăr 

În funcție de severitatea simptomelor, instabilitatea de umăr este de obicei tratată non-chirurgical. Medicul poate recomanda: 

  • Analgezice
  • Repaus
  • Recuperare medicală

Tratamentul chirurgical poate fi efectuat cu ajutorul artroscopiei sau prin abord deschis. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari