Condropatia patelară sau condropatia genunchiului este o afecțiune degenerativă care afectează cartilajulul articular din spatele rotulei. Condropatia poate fi cauzată de uzura treptată sau de artroză. În funcție de gravitatea leziunilor, condropatia este clasificată de specialiști, pe o scară de la 0 la 4 grade.
- Anatomia și fiziologia rotulei
- Ce este condropatia patelara
- Cauze și factori de risc
- Simptome condropatia patelara
- Grade condropatia patelara
- Metode de diagnostic
- Tratament condropatia patelara
Anatomia și fiziologia rotulei
Patela sau rotula genunchiului este un os sesamoid situat pe partea din față a articulației genunchiului, în tendonul mușchiului cvadriceps femural. Mai mult, rotula oferă un punct de atașare pentru tendonul cvadriceps și ligamentul patelar.
Rotula are un rol principal în extensia genunchiului. Rotula funcționează pentru a permite o mișcare lină a genunchiului în flexie și extensie și, de asemenea, protejează suprafața anterioară a articulației genunchiului.
În plus, rotula protejează tendonul cvadricepsului de forțele de frecare reducând la mini contactul tendonului cu femurul și acționează ca un scut osos pentru structurile mai profunde ale articulației genunchiului.
Ce este condropatia patelară
Condropatia patelară reprezintă deteriorarea cartilajului care acoperă partea din spate a rotulei. Cartilajul articular care se află pe partea inferioară a spatelui, permite mișcarea lină a genunchiului. Utilizarea excesivă sau alinierea defectuoasă a rotulei poate cauza uzura cartilajului.
Patelă este conectată de tibie și femur prin tendoane și ligamente. Atunci când unul dintre aceste componente nu se mișcă în mod corespunzător, poate cauza frecarea rotulei de osul coapsei. Această frecare anormală poate duce la deteriorarea cartilajului articular al rotulei, ducând la condropatia genunchiului.
Cauze și factori de risc
Cartilajul hialin sau cartilajul articular al rotulei poate fi lezat în mai multe feluri, fie acute, fie cronice. Leziunile acute apar în urma unei accidentări cum ar fi căderea directă pe genunchi sau impactul din față, ceea ce duce la mici leziuni ale cartilajului articular.
Folosirea excesivă sau suprasolicitarea genunchiului în anumite activități sportive poate cauza deteriorarea sau uzura cartilajului, impactând felul în care rotula funcționează.
Condropatia patelară poate fi cauzată, de asemenea, de fracturi sau luxații, sau se poate dezvolta ca parte a procesului de îmbătrânire.
Printre factorii de risc se numără:
- Vârsta – persoanele tinere sau adolescenții care practică sport
- Sex – femeile au un risc mai mare decât bărbații deoarece au o masa musculară mai mică.
- Nivel de activitate ridicată
- Traumatisme anteriore
- Picior plat
- Artroza
Simptome condropatia patelară
Condropatia paterală se manifestă prin durere. Durerea poate fi localizată în fața, în jurul sau spatele genunchiului. Acest tip de durere este denumit și durere femuro-patelară
- Durerea se agravează la urcatul și coborâtul scărilor sau când se aplică o prespresiune extremă pe genunchi.
- Perioade lungi de stat în picioare sau de menținere a genunchiului flectat pot agrava durerea.
- Senzația că genunchiul scrâșneste în timpul extensiei/flexiei genunchiul.
- Instabilitatea rotulei.
- Cracmente, inflamație și hidrartroza.
- Blocaj parțial al articulației.
Grade condropatia patelară
Condropatia patelară este clasificată pe grade în funcție de severitate, de la gradul 0 până la gradul 4 care este cel mai sever.
- Gradul 0 cartilaj normal;
- Grad I se caracterizează prin slăbiciunea și umflarea leziunilor condrale;
- Grad II leziuni de grosime parțială cu fisuri care nu depășesc 1,2 cm în diametru sau ajung la osul subcondral;
- Gradul III reprezintă fisuri profunde, care depășesc 1,2 cm în diametru, fără os expus;
- Grad IV include eroziunea cartilajului articular care expune osul subcondral.
Metode de diagnostic
Condropatia patelară poate fi diagnosticată clinic sau paraclinic. Examinarea clinică urmărește identificarea durerii sau a inflamației prin inspecție, palpare și testarea mobilității. De exemplu, medicul poate verifica modul în care rotula se aliniază cu osul coapsei sau poate aplica presiune rezistivă pe rotula extinsă pentru a determina sensibilitatea și severitatea afecțiunii.
Investigațiile paraclinice pot fi investigații imagistice cum ar fi radiografie, RMN sau artroscopia, care este o intervenție chirurgicală de diagnostic și tratament.
Tratament condropatia patelară
Obiectivul tratamentului în cazul condropatiei patelare este reducerea presiunii asupra rotulei și articulației. În funcție de tipul de leziune, tratamentul poate fi
Tratament conservator
- repaus
- analgezice
- recuperare medicală
Tratamentul chirurgical depinde de gradul de leziune. Pentru leziunile de grad I și II se poate efectua artroscopia pentru a stabiliza leziunile condrale.
Pentru leziunile de grad II-IV este necesară reconstrucția condrală, care se realizează prin diferite tehnici chirurgicale în funcție de mărimea suprafeței afectate. Acestea pot fi tehnica prin microfractura, mozaicoplastie, implantare de condrocite autologe.