Coxartroza

Coxartroza sau artroza de șold este o patologie degenerativă a articulației șoldului. Coxartroza este o boala diagnosticată frecvent la persoane de vârsta a doua și a treia. Având în vedere predilecția pentru articulațiile extremităților inferioare, cum ar fi genunchiul și șoldul, coxartroza este principala cauză a dizabilității extremităților inferioare în rândul adulților în vârstă  (Neoghi, T. 2013).

Anatomia șoldului

Șoldul este una dintre cele mai mari articulații ale corpului și este format din cavitatea acetabulară și capul femural care are o formă sferică. Suprafața osoasă a articulației este acoperită de cartilaj articular. Acesta protejează oasele și le permite să se miște cu ușurință. Suprafața articulației este acoperită de membrană sinovială. Aceasta produce un lichid cu aspect clar, vâscos numit lichid sinovial. Lichidul sinovial lubrifiază cartilajul, atenuează șocul și ajută la mișcare.

coxartroza

Cum se formează coxartroza? 

Coxartroza este o afecțiune degenerativă a șoldului. Aceasta se formează ca urmare a deteriorării cartilajului articular de la nivelul șoldului. De-a lungul timpului cartilajul articular, care este neted și lucios se macină, și se ajunge astfel la frecarea osului pe os. Coxartroza mai cauzează și modificări ale osului subcondral, membranei sinoviale și ale ligamentelor (Cooper C, 2014). Pentru a compensa cartilajul pierdut, oasele deteriorate pot începe să crească în exterior și să formeze pinteni osoși (Orthoinfo). 

Tipuri de coxartroza

Artroza de șold poate fi primară (idiopatică) sau secundară. Artroza primară nu are o cauza directă cunoscută. Această formă de coxartroză se găsește la ⅔ din cazuri care suferă de această patologie. În general este o formă de artroză întâlnită cel mai des la populația în vârstă și afectează în principal ambele articulații. 

Un articol apărut în 1986 numit “Etiologia osteoartrozei de sold” în urma unei analize a datelor disponibile, arată că mai mult de 90% dintre pacienții cu artroză de șold primară prezentau anomalii demonstrabile la nivelul articulației șoldului. Autorul a concluzionat că, dacă luăm în calcul toate aceste informații, putem spune că artroza primară nu există sau dacă există este o entitate rară (Harris W, 1986).

Artroza secundară este de obicei monoarticulară, apare în urma unui traumatism precum cel al articulației femuro-acetabulare), dar și ca urmare a unor patologii congenitale precum displazia de șold, dislocare de șold, hipoplazia, dezvoltarea anormală a acetabului etc. Alte cauze care pot duce la deteriorarea articulației sunt alte procese inflamatori sau infecțioase, obezitate supraponderabilitate, modificări traumatice (fractura capului femural), diabet, gută. 

Cauzele coxartrozei 

Cauzele exacte ale coxartrozei nu se cunosc, însă potrivit mai multor studii sunt mai mulți factori care pot contribui la apariția acestei afecțiuni. Cel mai comun dintre acești factori este tulburarea metabolică la nivelul articulației. Alți factori includ:

  • Vârsta înaintată
  • Predispoziție genetică
  • Defecte congenitale 
  • Obezitate
  • Traumatisme anterioare
  • Ocupația 

Potrivit unui studiu efectuat în 2018, femeile au un risc de 28,6% de a dezvoltă coxartroză față de bărbați care au un risc de 18,5%. 

Simptomele coxartrozei 

Semnele și simptomele coxartrozei pot fi împărțite în durere și rigiditate/ mobilitate restricționată. În funcție de gradul bolii, pacientul poate prezenta durere de șold, mai ales în partea inghinală și pierderea mobilității. În stadiul incipient al bolii pacientul poate acuza dureri minore la efortul fizic – în timpul mersului, când urca scările. Pe măsură ce procesul de degradare avansează, intensitatea durerii crește, iar în final pacientul acuza dureri constate, inclusiv în timpul repausului sau noaptea. 

  • Durere de șold care poate iradia către coapsă, genunchii sau fese
  • Durere în zona inghinală 
  • Rigidiate
  • Șchiopătat
  • Mobilitate limitată
  • Dureri articulare care se resimt la vreme umedă, frig 

Diagnosticul artrozei de șold 

Diagnosticul de artroza de șold este pus de medicul ortoped. Medicul clinician vă începe inițial cu anamneza pentru a afla simptomele și istoricul pacientului. Apoi, acesta va efectua și un examen clinic pentru a observa mobilitatea șoldului, sensibilitatea și reacțiile dureroase ale pacientului. Medicul ortoped va solicita, de asemenea și efectuarea unor teste imagistice, CT, RMN etc.

Tratamentul artrozei de șold

Tratamentul artrozei de șold este stabilit în funcție de gravitatea bolii. Acesta constă în tratament nonchirurgical și tratament chirurgical. 

Tratamentul nonchirurgical poate fi modificări ale stilului de viață, terapie medicamentoasă kinetoterapie. În cazul în care simptomele nu se ameliorează, medicul poate recomanda tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical poate fi protezarea de șold, refacerea suprafeței șoldului sau osteotomie. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari