Instabilitatea genunchiului

Instabilitatea genunchiului poate apărea ca urmare a slăbiciunii ligamentelor (laxitate). Genunchiul este una dintre cele mai puternice și complexe articulații ale corpului. Genunchiul sprijină greutatea corpului când stăm în picioare, ajută la răsucirea piciorului, conferă stabilitate și absoarbe șocul. 

  • Anatomia genunchiului 
  • Cauzele instabilității genunchiului
  • Simptomele instabilității genunchiului
  • Diagnosticul instabilității genunchiului 
  • Tratamentul instabilității genunchiului 

Anatomia genunchiului

Genunchiul este alcătuit din oase, cartilaj, ligamente și tendoane. 

Ligamente

Ligamentele sunt niște benzi de țesut dur și fibros care interconectează oasele, oferind stabilitate genunchiului. Ligamentele care alcătuiesc articulația genunchiul sunt: ligamentul încrucișat anterior, ligamentul încrucișat posterior, ligamentul colateral medial, ligamentul colateral lateral. 

Cartilaj 

Cartilajul genunchiului este format din două tipuri de cartilaj și anume:

  • Menisc medial pe partea interioară și menisc lateral pe partea exterioară
  • Cartilaj articular

Tendoane

Tendoanele sunt niște benzi de țesut moale similare cu ligamentele, însă ele conectează mușchiul de os. Tendoanele oferă stabilitate articulației. 

Cauzele instabilității genunchiului

Instabilitatea genunchiului are multe cauze posibile. Cele mai frecvente cauze sunt:

Ruptura ligamentului încrucișat anterior. Ligamentul încrucișat anterior leagă femurul de tibie. Această afecțiune este întâlnită cel mai des la sportivi și poate fi cauzată de o traumă directă sau indirectă. 

Ruptura ligamentului încrucișat posterior. Ruptura ligamentului încrucișat posterior apare în urma unei forțe puternice aplicate direct genunchiului. Este o afecțiune mai rar întâlnită decât ruptura de ligament încrucișat anterior, datorită faptului că acest ligament este cel mai puternic ligament al genunchiului. 

Ruptura de ligament colateral medial. Acest ligament este situat pe partea internă a genunchiului. Ruptura de ligament colateral medial este cea mai frecventă leziune a genunchiului. Se produce atunci când genunchiul este lovit din exterior. 

Instabilitate patelara. Acest tip de afecțiune poate fi cauzat de o traumă sau poate avea o cauză cronică. 

Simptomele instabilității genunchiului

De obicei, instabilitatea genunchiului face ca genunchiul să se răsucească sau să deplaseze dintr-o parte în alta în timpul unor activități obișnuite. Dacă instabilitatea este cauzată de o ruptură de ligament, atunci este posibil ca pacientul să aibă si alte simptome precum:

  • Durere care poate fi bruscă și severă
  • Inflamație și rigiditate 
  • Mers dificil 
  • Incapacitatea de a pune greutate pe articulație 
  • Senzație de slăbiciune generală a genunchiului 

Diagnosticul instabilității genunchiului 

Instabilitatea genunchiului poate fi diagnosticată de medicul ortoped în urma anamnezei și a examenului clinic. De asemenea, medicul ortoped poate cere și efectuarea de investigații imagistice.

Tratamentul instabilității genunchiului 

În funcție de severitatea afecțiunii tratamentul consta în treatment conservativ care poate fi:

În cazul când se recomandă tratamentul chirurgical, medicul ortoped va efectua o intervenție chirurgicală pentru a repara sau reconstrui ligamentul deteriorat. Cel mai frecvent tip de reconstrucție a ligamentelor este cel pentru ligamentul încrucișat anterior. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari