Fractura de acetabul 

Fractura de acetabul este o fractură pelviană, care care implică suprafața articulară a articulației șoldului. Fractura mai poate implica și ilionul, ischionul sau pubisul, în funcție de configurația acesteia. Incidența fracturii de acetabul este de mai mică decât fractura de cap femural. 

Ce este acetabulul

Acetabulul este o concavitate hemisferică așezată pe fața laterală a osului coxal și este format din unirea a trei oase: osul ilion, ischion și pubis. Se articulează cu capul femural pentru a forma articulația șoldului. 

Ce este fractura acetabulară

Fractura acetabulara reprezintă o fractura a acetabului, și apare prin impactul capului femural pe suprafața articulară. Acetabulul se poate fractură în mai multe moduri. Se poate fractura doar în două segmente sau se poate fractura complet în mai multe fragmente. 

Tipul de fractură depinde de poziția șoldului în momentul impactului; rotația externă va duce la modele de fracturi anterioare, iar rotația internă va avea ca rezultat fracturi posterioare. 

Cauzele și factorii de risc ai fracturii acetabulare

Principala cauză a unei fracturi acetabulare este un accident traumatic, cum ar fi accidentele rutiere, o cădere gravă sau practicarea de sporturi extreme. Acest tip de fracturi afectează adesea populația mai tânără. 

Osteoporoza este un factor de rsic al fracturii acetabulare la peroanale vârstnice. Osteoporoza face osul vulnerabil, ca urmare, o simplă cădere poate provoca o fractură de acetabul. 

Ca urmare a forței exercitate în fracturile acetabulare, acestea sunt adesea prezente în combinație cu alte leziuni de organ. Aceste fracturi au o morbiditate foarte mare deoarece deteriorarea cartilajului poate duce la invalidarea osteoartritei în viitor.

Clasificare fractura de acetabul 

Cel mai acceptat sistem de clasificare a fracturii acetabulare este Judet-Letournel. Cele mai frecvente cinci fracturi, reprezentative pentru 90% din total, sunt:

Ambele coloane: Această este o fractură care implică coloana anterioară și posterioară și se extinde prin inelul obturator. Caracteristică acestei fracturi este semnul pintenului. Este un semn care reprezintă deplasarea fracturii care implică contrafort sciatic. Când aceasta este prezentă, acetabulul nu mai poate suporta greutatea corpului superior.

Transversală: Această fractură implică atât coloana anterioară, cât și cea posterioară. Aceasta înseamnă că liniile iliopectineale și ilioischiale ale pelvisului sunt întrerupte.

În formă de T: Similar fracturilor transversale, diferența este că în formă de T se extinde și în jos în inelul obturator. Ceea ce o diferențiază de fractura ambelor coloane este că fractura nu implică extensia la aripa iliacă.

Transvers cu peretele posterior: Aceasta este o fractură transversală doar că există și o fragmentare a peretelui posterior.

 „Perete „posterior” izolat: Una dintre cele mai frecvente fracturi de acetabul, cu o preponderență de 27 %. Peretele posterior în această fractură este măcinat. 

Simptome fractura acetabulară 

O fractură acetabulara cauzează durere la nivelul șoldului. Mai poate cauza și durere inghinală sau durere de picior. O fractură a acetabulară poate provoca o pierdere semnificativă a mișcării și a funcționalității. 

În cazul în care sunt afectați nervi, este posibil să simțiți amorțeală sau o senzație de furnicături pe picior. De asemenea, puteți simți slăbiciune în picior.

Metode de diagnostic fractura de acetabul 

Persoanele care suferă o fractură acetabulară cauzată de un accident, vor ajunge la camera de gardă. Medicul va examina atent pelvisul, șoldul și picioarele. Investigațiile imagistice care pot fi folosite sunt  radiografia sau tomografi computerizată. 

Tratamentul fracturii de acetabul

Metoda terapeutică poate fi decisă în funcție de mai mulți factori, precum modelul specific al fracturii, și cât de mult sunt deplasate oasele. 

Tratamentul Non-chirurgical poate cuprinde odihnă/repaus, analgezice, folosirea de cârje sau cadru metalic.

În cazul în care deplasarea fragmentului este mai mare de 3 mm, se recomandă operația chirurgicală. 

Fracturile acetabulului sunt mai greu de tratat, deoarece accesul la acest os este mai dificil și, din cauza apropierii acetabulului de vasele de sânge majore de la picioare, nervul sciatic, intestinele, ureterul și vezica urinară. Spre deosebire de o fractură de șold, care poate fi tratată relativ ușor, în cazul pentru a unei fracturi de acetabular, chirurgul ortoped, trebuie, în esență, să fixeze oasele rupte din interior spre exterior.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari