Protezarea totală de genunchi

Protezarea totală de genunchi se referă la intervenția chirurgicală pentru înlocuirea articulației genunchiului cu o articulație artificială. Articulația artificială se numește proteză.

Cel mai frecvent motiv pentru operația de înlocuire a articulației genunchiului este artroza. Artroza inseamnă că cartilajul protector al genunchiului s-a uzat, ducând la frecarea osului coapsei și al tibiei. 

Când este necesară protezarea totală de genunchi?

Protezarea totală de genunchi poate fi recomandată dacă gradul de artroza este destul de sever și debilitant. Alte motive pentru care medicul ortoped poate recomanda o intervenție chirurgicală de înlocuire a articulației genunchiului:

  • Dureri severe de genunchi sau rigiditate care limitează activitățile de zi cu zi, inclusiv mersul pe jos;
  • Durere moderată sau severă la genunchi în timpul odihnei, fie ziua, fie noaptea;
  • Inflamație cronică a genunchiului și umflare care nu se ameliorează cu odihnă sau medicamente;
  • Deformarea genunchiului; 

În ce constă protezarea totală de genunchi?

Operația de protezare totală a genunchiului îndepărtează părțile deteriorate sau bolnave ale cartilajului articular și le înlocuiește cu componente artificiale. Componentele artificiale pot fi din metal, ceramică sau plastic. Denumită și artroplastie de genunchi, intervenția se efectuează în cazul persoanelor care suferă de gonartroză.

Există patru pași de bază pentru o procedură de artroplastie totală a genunchiului:

Pregătirea osului. Suprafețele cartilajelor deteriorate de la capetele femurului și ale tibiei sunt îndepărtate împreună cu o cantitate mică de os subiacent.

Poziționarea implanturilor metalice. Cartilajul și osul îndepărtat sunt înlocuite cu componente metalice care recreează suprafața articulației. Acestea piese metalice pot fi cimentate sau „ajustate prin presare” în os.

Refacerea suprafeței rotulei. Suprafața interioară a rotulei poate fi, de asemenea, re-suprafațată dacă este necesar.

Introducerea unui distanțier. Un distanțier din plastic este introdus între componentele metalice pentru a crea o suprafață netedă de alunecare.

Cum se realizează operația de artroplastie totală de genunchi

Artroplastia totală a genunchiului este o procedură complexă care necesită măsurători precise, îndepărtarea cu grijă a porțiunilor afectate ale osului, remodelarea osului rămas pentru a găzdui implantul de genunchi. În timpul procedurii, chirurgul ortoped construiește genunchiul artificial în interiorul piciorului, câte o componentă pe rând, pentru a crea o articulație artificială extrem de realistă.

Intervenția se efectuează sub anestezie generală sau locală și se realizează în etape:

1. Medicul chirurg face o incizie pe partea din față a genunchiului pentru a accesa rotula. Lungimea inciziei variază în funcție de abordul folosit. Dacă sunt prezenți pinteni osoși (excrescențe osoase mici), aceștia vor fi îndepărtați.

2. Rotula genunchiului este îndepărtată din poziția normală pentru a vizualiza zona afectată. 

3. În continuare, cele două meniscuri dintre femur și tibie sunt îndepărtate, la fel că ligamentul încrucișat anterior și, în unele cazuri, ligamentul încrucișat posterior.  

4. Pregătirea femurului și implantarea componentului femural.

5. Pregătirea tibiei și implantarea componentului tibial.

6. Refacerea rotulei dacă este necesar pentru a asigura o potrivire adecvată cu restul implantului.

7. Pasul final constă în îndoirea și flexarea genunchiului pentru a vedea dacă implantul funcționează corect și că alinierea, dimensionarea și poziționarea sunt adecvate.

8) În cele din urmă, diferitele straturi de țesut sunt reparate cu suturi solubile și incizia cutanată este închisă cu suturi sau capse chirurgicale. 

Din ce sunt făcute implanturile pentru genunchi?

Alegerea designului și materialelor protezei de înlocuire a genunchiului depinde individualitatea cazului. Componentele principale ale implantului sunt realizate din metal – de obicei aliaje de titan sau crom-cobalt. Implanturile sunt fixate în loc fie prin cimentare, fie prin osteointegrare, în care o bucata metalică poroasă se extinde în tibie și osul natural al pacientului crește în ea. Între suprafețele implantului tibial și femural vă fi introdusă o platformă sau distanțier din plastic. Distanțierul este realizat din polietilenă.

Majoritatea componentelor femurale sunt realizate din aliaje metalice (crom cobalt) sau aliaje metalo-ceramice (zirconiu oxidat). Componenta patelară este din polietilenă. Componenta inserției tibiale este, de asemenea, din polietilenă. Componentul tibial poate fi realizat din următoarele materiale:

  • crom cobalt 
  • titan 
  • polietilenă 

Posibile complicații ale artroplastiei totale de genunchi 

Rata de complicații după protecția totală a genunchiului este scăzută. Potrivit studiilor complicațiile grave, cum ar fi o infecție a articulației genunchiului, apar la mai puțin de 2% dintre pacienți. 

Infecţie. Infecția poate apărea în zona operată sau adânc în jurul protezei, și poate apărea în câteva zile sau săptămâni de la operație. Poate să apară chiar și ani mai târziu. 

Cheaguri de sânge. Cheagurile de sânge în venele picioarelor sunt una dintre cele mai frecvente complicații ale intervenției chirurgicale de înlocuire a genunchiului. 

Probleme cu implanturi. Deși modelele și materialele implanturilor, precum și tehnicile chirurgicale, continuă să avanseze, suprafețele implantului se pot uza și componentele se pot slăbi. 

Durere continuă. Un număr mic de pacienți continuă să aibă dureri după o înlocuire a genunchiului. Cu toate acestea, această complicație este rară și majoritatea pacienților se confruntă cu o excelentă ameliorare a durerii după o înlocuire a genunchiului.

Leziuni neurovasculare. Deși sunt rare, leziunile nervilor sau vaselor de sânge din jurul genunchiului pot apărea în timpul intervenției chirurgicale.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari