Instabilitate patelofemurală este practic momentul în care rotula se deplasează în lateral fără control și revine spontan la locul ei. Patela numită și rotulă este unul dintre cele trei oase care alcătuiesc articulația genunchiului. Celelalte două oase sunt tibia și femurul. Articulația genunchiului are un rol important în mișcare precum și în activități ce constau în flexia și extinderea genunchiului. Rotula se afla într-un șanț de la capătul femurului numit trohlee și pe masura ce îndoim sau îndreptăm genunchiul, rotula se mișcă în sus și-n jos. În instabilitatea patelara, rotula/patela alunecă în afara acestui șanț.
Instabilitatea patelara poate duce la luxația rotulei care poate fi completă – dislocare atunci când rotula se deplasează complet în exteriorul canalului sau parțială (subluxație). La rândul ei subluxația poate fi minoră recurentă, majoră recurentă și permanentă laterală. Există și un alt tip de instabilitate patelara numit patela alta, adică rotula este anormal de înalta în raport cu femurul. Persoanele care se confruntă cu această afecțiune pot dezvolta diverse probleme cum ar fi durere persistentă de genunchi, mobilitate redusă, artrită sau o scădere a performanței atletice în cazul sportivilor.
Cum se formează instabilitatea femuro-patelara?
Articularea și mișcarea corectă a rotulei în șanțul trohlear femural necesită o interacțiune complexă între o serie de stabilizatori importanți statici și dinamici ai țesuturilor moi, arhitectură osoasă a articulației femurale și alinierea generală a extremității inferioare. Anomaliile unuia sau mai multor dintre acești factori predispun sau pot avea ca rezultat instabilitate patelara.
Cele mai frecvente tipuri de prezentare clinică a instabilității patelare sunt: luxația acută care are loc în urma unui accident și luxația recurentă care apare de obicei cu sau fără accidentări.
Semne și simptome
- Dureri de genunchi, rigiditate, inflamație
- Dificultate în a îndrepta genunchiul sau a merge
- Sunete de trosnituri sau de pocnituri în genunchi când urcați scările sau îndoiți genunchiul
- Senzația că rotula se prinde de țesut sau se mișcă dintr-o parte în alta
- Blocaj articular
Diagnostic
Instabilitatea patelara poate fi diagnosticată cu ajutorul examenelor imagistice cum ar fi RMN și CT.
Metode de tratament
În funcție de gravitatea cazului tratamentul constă în tratament conservator (medicamente, imobilizare, fizioterapie) și tratament chirurgical. Procedurile chirurgicale pentru instabilitatea rotulei pot fi proceduri pe țesut moale -repararea ligamentului femuro-patelar medial sau reconstrucția ligamentului femuro-patelar medial cu grefă și proceduri pe os- trohleoplastie (A. Golant, 2013).
Dr Eduard Cernat
Medic primar in Ortopedie si Traumatologie. Fellow of the European Board of Orthopedics and Traumatology
- Clinica TopDoctors, Str Carol Davila, Nr 21A, Sector 5, Bucuresti
- Tel: 0770422596