Chirurgia genunchiului

Chirurgia genunchiului este de mai multe tipuri și poate aborda o varietate de afecțiuni, de la fracturi la ligamente rupte și artroză. Anumite leziuni, cum ar fi fracturile deschise ale tibiei sau fibulei în apropierea genunchiului, pot necesita o intervenție chirurgicală imediată. Pentru alte afecțiuni, cum ar fi ruptura ligamentului încrucișat anterior, intervenția chirurgicală poate fi luată în considerare după ce sunt încercate și alte metode de tratament. 

Ce este articulația genunchiului? 

Articulația genunchiului este una dintre cele mai mari și mai complexe articulații din corpul uman. Aceasta este construită din 4 oase și o rețea extinsă de ligamente și mușchi, fiind un tip de articulație sinovială bicondiliană, care permite în principal flexia și extensia genunchiului.  

Când este indicată chirurgia genunchiului? 

În general, o intervenție chirurgicală a genunchiului poate fi indicată dacă simptomele pacientului nu cedează ca urmare a administrării metodelor conservatoare de tratament. În plus, dacă la nivelul genunchiului există leziuni structurale, este posibil ca medicul ortoped să recomande tratamentul chirurgical pentru a reda funcția și stabilitatea genunchiului. 

Chirurgia genunchiului 

Chirurgia genunchiului poate fi efectuată prin mai multe metode, cele mai frecvente fiind artroscopia, o tehnică chirurgicală utilizată pentru a repara diferite de probleme ale genunchiului sau artroplastia de genunchi. 

Chirurgia artroscopică 

Artroscopia este un tip de intervenție chirurgicală folosită pentru a diagnostica și trata o gamă largă de probleme ale genunchiului. O astfel de intervenție chirurgicală se bazează pe utilizarea unor instrumente lungi și subțiri care sunt introduse în corpul pacientului prin mici incizii. 

Pentru operația artroscopică a genunchiului, chirurgul introduce o sondă cu o cameră mică, numită artroscop, în articulația genunchiului, pentru a facilita vizualizarea structurilor interne ale articulației și pentru a ajuta la ghidarea activității chirurgului. Instrumentele chirurgicale în miniatura sunt introduse în articulație printr-o a doua incizie. 

Cele mai comune proceduri artroscopice pentru genunchi includ: 

Artroplastia genunchiului 

Artroplastia genunchiului reprezintă o operație de înlocuire a genunchiului, chirurgul îndepărtează părțile deteriorate ale articulației și le înlocuiește cu componente artificiale din materiale precum metal, ceramică sau plastic. Protezarea totală de genunchi poate fi recomandată mai ales în cazul în care pacientul suferă de artroză severă, iar durerile sau rigiditate limitează activitățile de zi cu zi, inclusiv mersul pe jos. 

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari