Tipuri de ruptură de menisc

Ruptura de menisc este una dintre cele mai comune leziuni ale genunchiului. Există mai multe tipuri de ruptură de menisc, fie că aceasta apare din cauza vârstei sau a unei mișcări bruște, iar în general, rupturile de menisc pot fi clasificate în funcție de forma, localizarea, dimensiunea și gradul de severitate.

Ce este meniscul?

Meniscul reprezintă o structură de formă semilunară situată între femur și tibie, în interiorul articulației genunchiului. Această structură fibrocartilaginoasă are rolul de a îmbunătăți congruența articulatiei, de a absorbi șocurile și de a distribui presiunea în timpul mișcării genunchiului. Cu toate acestea, meniscul poate fi afectat de traumatisme sau uzură, ceea ce poate duce la ruptura acestuia.

Factori de risc

Ruptura de menisc poate fi o afecțiune dureroasă și limitantă a genunchiului, care poate fi cauzată de mai mulți factori. Acești factori includ traumele acute, cum ar fi lovirea sau vătămarea genunchiului, precum și degenerarea meniscului în cazul persoanelor în vârstă sau care suferă de artroza. Activitatea fizică intensă poate, de asemenea, să crească riscul de rupere a meniscului, dar acest risc poate să apară și în cazul persoanelor supraponderale, din cauza presiunii pe care greutatea corporală o exercită asupra genunchilor.

Dr Cernat Eduard

Ce este ruptura de menisc?

Ruptura de menisc este, de fapt, o leziune care apare atunci când bucăți ale cartilajului meniscal, structura fibroelastică în formă de semilună din interiorul articulației genunchiului, sunt rupte. Această leziune poate fi cauzată de o forță bruscă sau de o uzură repetată a meniscului în timp.

Tipuri de ruptură de menisc

Există două tipuri principale de ruptură de menisc: ruptura traumatică și ruptura degenerativă.

Ruptura traumatică apare adesea în urma unei mișcări bruște sau unui accident care implică o rotire a genunchiului. Acest tip de ruptură apare mai frecvent la sportivi sau la persoanele care practică activități fizice intense. Conform Journal of Orthopaedic Surgery and Research, o ruptură traumatică poate fi asociată cu alte leziuni ale genunchiului, cum ar fi ligamentele încrucișate sau colaterale.

Ruptura degenerativă apare de obicei ca urmare a uzurii normale cauzate de îmbătrânire. În general, această uzură progresează în timp și poate fi influențată de factori precum supraponderalitatea și osteoartroza. Acest tip de ruptură apare mai frecvent la persoanele în vârstă.

Tipuri de ruptură de menisc determinate de un traumatism

Rupturile de menisc determinate de un traumatism se împart, la rândul lor, în:

  • Rupturi orizontale: Rupturile orizontale sunt cele mai frecvente tipuri de rupturi de menisc și pot fi reparate cel mai ușor. În acest caz nu este necesară îndepărtarea porțiunii deteriorate, ci chirurgul va suda împreună cele două părți circumferențiale ale meniscului. Dacă ruptura se află într-o zonă apropiată marginii meniscului, într-o zonă vascularizată, șansele de vindecare sunt mult mai mari.
  • Rupturi longitudinale: Rupturile de menisc longitudinale sunt o formă de leziune a meniscului în care ruptura se întinde de-a lungul lungimii meniscului, iar direcția rupturii este paralelă cu marginea meniscului.
  • Rupturi incomplete: Rupturile incomplete se observă, adesea, în timpul unui test RMN și poate reprezenta un semn timpuriu al degenerării meniscului. În acest caz, intervenția chirurgicală nu este necesară. 
  • Rupturi radiale: Rupturile radiale apar atunci când există o fisură care se extinde din centru spre marginea meniscului. Acestea apar într-o zonă a meniscului care nu este vascularizată, așadar, nu se poate vindeca de la sine. Dacă rupturile sunt severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală.
  • Rupturi de tip “mâner de găleată”: Aceste rupturi apar de obicei în partea posterioară a meniscului, la locul unde se atașează de tibie. Acest tip de rupturi necesită o intervenție chirurgicală imediată pentru a putea restabili capacitatea genunchiului de a se îndoi.
  • Rupturi complexe: Rupturile complexe implică o combinație de două sau mai multe tipuri de rupturi de menisc, cum ar fi o ruptură oblică și o ruptură orizontală. De obicei, meniscul nu poate fi reparat în totalitate, dar se încearcă o corectare a rupturii prin îndepărtarea anumitor porțiuni.
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari