Ruptura de tendon cvadricipital

Ruptura de tendon cvadricipital reprezintă pierderea parțială sau completă a congruenței tendonului cvadricipital. Acestea apar cel mai adesea că urmare a unei leziuni, slăbiciune articulară sau afecțiuni cronice. Deși nu este o afecțiune frecvent întâlnită poate fi debilitantă. 

Ce este tendonul cvadricipital?

Cvadricepsul este un grup mare de mușchi situat în partea superioară din față a piciorului. Cei patru mușchi în grupul cvadricepsului sunt uniți în partea de jos de tendonul cvadricipital. Tendonul cvadricipital este situat chiar deasupra rotulei și ajuta la îndreptarea piciorului. 

ruptura de tendon cvadricipital

Cauze și factori de risc

Activitățile sportive care pun presiune pe tendonul cvadricipital cum ar fi alergarea, mersul cu bicicleta și dansul, pot duce la ruperea acestuia. Baschetul, de asemenea, este un factor de risc, deoarece aterizarea exercită o presiune imensă asupra tendonului cvadricipital. Alte cauze sunt căderi sau forță directă aplicată în partea din față a genunchiului. Deși o ruptură a tendonului cvadricipital poate apărea la orice vârstă, este mai frecventă la persoanele de vârstă mijlocie care sunt active fizic.

Tipuri de ruptură 

Rputura tendonului cvadricipital poate fi parțială sau completă. Rupturile parțiale nu perturbă complet tendonul. O ruptură completă vă despărți țesutul moale în două bucăți, sau tendonul se va separa complet de os. Când tendonul cvadricepsului se rupe complet, mușchiul nu mai este ancorat de rotula. Fără acest atașament, genunchiul nu se poate îndrepta atunci când mușchii cvadriceps se contractă.

Care sunt simptomele rupturii de tendon cvadricipital?

Ruptura  de tendon cvadricipital este o experiență dureroasă. În momentul ruperii se poate auzi un sunet de pocnire, urmat apoi de durere. Alte semne și simptome includ: 

  • Inflamație în jurul genunchiului și zona inferioară a cvadricepsului
  • Mișcare redusă în piciorul și genunchiul afectat
  • Sensibilitate în jurul genunchiului
  • Lăsarea rotulei
  • Echimoze
  • Dificultăți de mers 

Cum diagnosticăm ruptura de tendon cvadricipital?

Ruptura de tendon cvadricipital poate fi diagnosticată printr-un examen fizic. Medicul poate testa, de asemenea, dacă pacientul poate extinde sau îndrepta genunchiul. Testele suplimentare pot include radiografie și RMN și sunt efectuate pentru a determina severitatea rupturii și locația exactă a leziunii. 

Metode de tratament ruptura de tendon cvadricipital?

Metodele de tratament pentru o ruptură a tendonului cvadricipital depind de severitatea rupturii, de vârsta pacientului și de nivelul de activitate al stilului său de viață. Rupturile parțiale pot fi tratate prin imobilizare sau terapia fizică poate ajuta, de asemenea, la restabilirea forței și a amplitudinii de mișcare. 

Rupturile complete și mai severe necesită intervenție chirurgicală pentru a repara tendonul rupt. Terapia fizică este, de asemenea, importantă după intervenție chirurgicală pentru a ajuta pacientul să-și recapete flexibilitatea și mobilitatea completă a genunchiului.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari