Afecțiunile ortopedice pot fi localizate la nivelul oaselor, mușchilor, ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor. Acestea pot fi cauzate de o varietate de factori, precum diverse traumatisme, vârsta, boli degenerative sau ereditare, poziții sau mișcări repetate care creează presiune pe anumite părți ale corpului sau alte afecțiuni medicale, cum ar fi artroza.
Cele mai frecvente afecțiuni ortopedice
Printre cele mai frecvente probleme ortopedice se numără:
Artroza
Aceasta este o afecțiune degenerativă a articulațiilor, care apare de obicei odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta afectiune are o largă incidență la nivel mondial, prezentând o creștere medie anuală de 0,12%.
Tendinita
Reprezintă o inflamație dureroasă a tendoanelor cauzată de ruptura parțială a unor fibre tendinoase, însoțită de edem local. Tendinita poate apărea în orice tendon. Dar este cel mai frecvent în jurul umerilor, coatelor, încheieturilor, genunchilor și călcâielor.
Entorsa
Poate reprezenta întindere sau o ruptură a ligamentelor, care poate apărea în urma unei căzături sau a unei mișcări neașteptate. Entorsele gleznei și încheieturii mâinii sunt cele mai frecvente.
Fractura
Este, de fapt, o ruptură a unui os, care poate fi cauzată de o accidentare sau de o osteoporoză netratată. Un os poate fi fracturat complet sau parțial fracturat în mai multe moduri (în cruce, pe lungime, în mai multe bucăți).
Bursita
Bursita reprezintă o inflamație a bursei (sacul cu lichid care protejează articulația), care poate fi cauzată de suprasolicitare sau de o infecție.
Cum prevenim afecțiunile ortopedice?
Pentru a preveni apariția afecțiunilor ortopedice, este necesară adoptarea unui stil de viață sănătos, dar și întreținerea sistemului musculo-scheletic urmând câțiva pași importanți:
Menținerea unei o greutăți sănătoase. Excesul de greutate pune presiune suplimentară pe articulații și poate duce la apariția problemelor ortopedice, cum ar fi artroza.
Exerciții fizice regulat. Exercițiile fizice ajută la menținerea sănătății sistemului musculo-scheletic și a mobilității. Nu sunt recomandate, totuși, exercițiile care pun o presiune prea mare pe articulații.
Adoptarea unei posturi corecte. O postură corectă ajută la prevenirea problemelor de spate și de gât.
Evitarea suprasolicitării sistemului musculo-scheletic. Încercați să evitați suprasolicitarea mușchilor și a articulațiilor, mai ales dacă efectuați o activitate care implică mișcări repetate sau ridicare.
Purtarea unor pantofi confortabili. Pantofii de susținere promovează alinierea corectă. Femeile care poartă tocuri înalte în mod regulat își măresc riscul de a dezvolta dureri de spate și de genunchi.
Când este cazul să ne adresăm medicului ortoped?
În cazul în care ați urmat toate sfaturile anterioare, dar încă acuzați dureri articulare, osoase sau musculare și prezentați și vreun simptom dintre următoarele, adesați-vă medicului ortoped:
- Durere, rigiditate sau disconfort care fac dificilă efectuarea activităților de zi cu zi
- Durere cronică (durere care durează mai mult de 12 săptămâni)
- Instabilitate în timpul ce mersului sau a statului în picioare
- Ați avut o leziune a țesuturilor moi și nu se ameliorează după 48 de ore