Fractura de femur

Fractura de femur este o leziune ortopedică comună care poate să apară în urma unor traumatisme de mare impact în cazul pacienților tineri sau a unor traumatisme cu impact redus, în cazul vârstnicilor. Acestea sunt frecvent asociate și cu alte comorbidități ale pacientului.

Ce este fractura de femur?

Fractura de femur este o ruptură a osului coapsei. Femurul este cel mai lung, cel mai mare, cel mai greu și mai puternic os din corp. Acesta face posibil statul în picioare sau mersul.

Datorită rezistenței și dimensiunii femurului, o fractură de acest tip tinde să apară numai atunci când osul coapsei este supus unei forțe semnificative.

De asemenea, aceasta variază foarte mult, în funcție de forța care provoacă ruptura. Bucățile de os pot rămâne aliniate corect (fractură stabilă) sau se pot deplasa (fractură deplasată), iar pielea din jurul fracturii poate fi intactă (fractură închisă) sau osul poate perfora pielea (fractură deschisă).

Cauze și factori de risc

Fracturile de femur sunt de obicei cauzate de:

  • Căderi de la înălțime
  • Lovituri cu un impact ridicat în timpul unei activități sportive
  • Traumă directă a coapsei sau șoldului, de exemplu într-un accident de motocicletă sau de mașină
  • Boli care pot avea ca efect slăbirea structurii osoase, cum ar fi osteoporoza, cancerul sau infecțiile

Simptome – fractura de femur

Simptomele asociate unei fracturi la nivelul femurului pot include:

  • Dificultate în mișcarea piciorului
  • Incapacitatea de a pune greutate pe piciorul afectat
  • Durere sau umflare la nivelul coapsei
  • Vânătăi
  • Deformare a coapsei
  • Străpungerea pielii de către o bucată de os – semn al unei fracturi severe

Cum diagnosticăm o fractură de femur?

O fractură de femur este diagnosticată, în primul rând, după o examinare fizică a piciorului, precum și cu ajutorul testelor imagistice care pot include razele X sau tomografia computerizată. Testele imagistice îi permit medicului specialist  să identifice locația exactă a fracturii, dar și să identifice prezența posibilelor fracturi concomitente ale acetabulului, tibiei sau rotulei sau a unei posibile leziuni la genunchi.

femur

Metode de tratament pentru fractura de femur

Tratamentul fracturii de femur poate varia în funcție de tipul și locația rupturii și include adesea imobilizareapiciorului printr-un ghips.

O fractură deplasată poate necesita realiniarea oaselor rupte, înainte de plasarea ghipsul. În funcție de gradul de deplasare, pot fi utilizate metode chirurgicale sau nechirurgicale pentru a manipula oasele în poziția inițială. Fracturile severe sau multiple pot necesita fixare externă, care utilizează o tijă metalică exterioară și știfturi pentru a ține bucățile osoase pe loc până când acestea se vindecă. Dispozitivele de fixare internă, inclusiv plăci, tije sau șuruburi, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a menține poziția corectă a femurului în timpul vindecării.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari