Spondilolisteza este o afecțiune spinală care cauzează adesea dureri în regiunea lombară. Aceasta apare atunci când una dintre vertebrele care alcătuiesc coloana vertebrală, se deplasează din poziția inițială și alunecă pe vertebra de sub ea. De cele mai multe ori, tratamentul non-chirurgical poate ameliora simptomele, dacă simptomele sunt severe, intervenția chirurgicală poate fi necesară și prezintă o rată ridicată de succes în majoritatea cazurilor.
Ce este spondilolisteza?
Spondilolisteza este caracterizată prin alunecarea anterioară a unei vertebre față de vertebra de sub ea, ieșind din aliniamentul normal. Această afecțiune se poate produce la nivelul oricărei vertebre, dar este de obicei întâlnită la nivelul vertebrelor lombare L4 și L5 și este, în general, clasificată după gradul de alunecare, astfel:
Gradul I – alunecare între 0-25 %
Gradul II – alunecare între 25-50%
Gradul III – alunecare între 50-75 %
Gradul IV – alunecare între 75-100%
O alunecare de grad înalt apare atunci când mai mult de 50% din lățimea vertebrei alunecă înainte pe vertebra de sub ea. Pacienții cu alunecări de grad înalt sunt mai predispuși să experimenteze dureri semnificative, leziuni ale nervilor și să aibă nevoie de intervenții chirurgicale pentru ameliorarea simptomelor și pentru a preveni deteriorarea ulterioară.
Cauze și factori de risc
Cauzele și factorii de risc asociați cu apariția spondilolistezei pot să includă:
- Defecte congenitale
- Uzură provocată de înaintarea în vârstă
- Spondiloliza
- Leziune a coloanei vertebrale
- O altă afecțiune, cum ar fi o tumoră a coloanei vertebrale sau osteoporoza
- Intervenție chirurgicală anterioară la nivelul coloanei vertebrale
- Practicarea sporturilor de contact
- Predispoziție genetică
- Vârsta de peste 50 de ani
- Afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale
Tipuri de spondilolisteză
Spondilolisteza poate fi de mai multe tipuri, în funcție de factorul declanșator:
- Spondilolisteza degenerativă – cauzată de modificări degenerative ale discului vertebral, frecvente odată cu înaintarea în vârstă
- Spondilolisteza congenitală – cauzată de prezența unei afecțiuni congenitale
- Spondilolisteza istmică – cauzată de un defect în secțiunea de os care conectează articulațiile fațetelor de la nivelul coloanei vertebrale
- Spondilolisteza iatrogenă – cauzată de o intervenție chirurgicală anterioară
- Spondilolisteza traumatică – cauzată de o leziune traumatică, precum un accident de mașină
- Spondilolisteza patologică – cauzată de o boală care determină slăbirea vertebrelor, cum ar fi o tumoră sau osteoporoza
Simptome
În multe cazuri, pacienții cu spondilolisteză nu prezintă simptome evidente. Este posibil ca afecțiunea să nu fie descoperită până în momentul efectuării unei radiografii pentru un traumatism sau pentru o altă afecțiune.
Când apar simptome, cel mai frecvent simptom este durerea lombară. Această durere poate:
- Să fie similară cu o încordare musculară
- Radia către fese și spatele coapselor
- Să se agravează în timpul activității și se îmbunătățește în momentele de odihnă
La pacienții cu spondilolisteză, spasmele musculare pot duce la semne și simptome suplimentare, inclusiv:
- Rigiditatea spatelui
- Dificultate de a sta în picioare și în timpul deplasării
Pacienții cu spondilolisteză care au alunecări severe sau de grad înalt pot prezenta furnicături, amorțeală sau slăbiciune la unul sau ambele picioare. Aceste simptome rezultă din presiunea asupra rădăcinii nervului spinal.
Cum se diagnostichează spondilolisteza?
Diagnosticarea spondilolistezei începe prin evaluarea simptomelor și a istoricului medical, urmată de un examen fizic prin care medicul ortoped analizează gama de mișcare, sensibilitatea și prezența unei eventuale deformări sau umflături în regiunea lombară.
Ulterior medicul poate recomanda efectuarea unor teste imagistice, cum ar fi radiografie, CT sau RMN pentru a localiza vertebrele afectate și pentru a determina gradul de alunecare.
Metode de tratament – spondilolisteza
Tratamentul spondilolistezei depinde de simptomele fiecărui pacient și de severitatea acestora. De cele mai multe ori, spondilolisteza poate fi vindecată cu ajutorul metodelor conservatoare de tratament. Acestea includ:
- Evitarea activităților care agravează simptomele, cum ar fi aplecarea, ridicarea, atletismul și gimnastica
- Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene
- Infiltrații intra-articulare
- Fizioterapie
În cazul în care, ca urmare a tratamentului non-chirurgical, simptomele nu se ameliorează, medicul specialist poate recomanda efectuarea unei intervenții chirurgicale. Intervențiile chirurgicale indicate sunt artrodeză intervertebrală și fuziunea intercorporală, având scopul de a stabiliza coloana vertebrală și a reduce durerea.
Artrodeza intervertebrală presupune fuziunea a două sau mai multe vertebre într-o singură structură osoasă, în timp ce fuziunea intercorporală implică îndepărtarea discului intervertebral deteriorat și inserarea unei grefe osoase sau un implant realizat din metal sau plastic umplut cu material osos natural, în spațiul creat între cele două vertebre adiacente.