Recuperarea după artroscopia de gleznă

Recuperarea după artroscopia de gleznă este necesară pentru ca articulația gleznei să își recapete mobilitatea și stabilitatea după efectuarea procedurii. Pentru a avea parte de o recuperare sigură și fără complicații este recomandat ca pacientul să urmeze indicațiile medicului ortoped.

Ce este artroscopia de gleznă?

Artroscopia de gleznă este o metodă chirurgicală minim invazivă care implică efectuarea unor incizii foarte mici la nivelul pielii prin care sunt introduse artroscopul și instrumentele chirurgicale în miniatură. Artroscopul este un tub mic, metalic, care conține un sistem de lentile, o cameră video mică și o lumină în capăt. Camera este conectată la un sistem de monitorizare care permite chirurgului să vizualizeze structurile din interiorul articulației gleznei în timpul procedurii.

Artroscopia gleznei este recomandată în cazul diverselor afecțiuni ale țesuturilor osoase și moi, instabilitate sau extracția corpilor liberi.

artroscopia de glezna (1)

Cât durează recuperarea după artroscopia de gleznă?

Recuperarea după artroscopia de gleznă poate fi diferită în pentru fiecare pacient. După procedura chirurgicală, pacientul va utiliza cârje pentru a minimiza presiunea exercitată asupra gleznei sau piciorul poate fi pus într-un dispozitiv de imobilizare, cum ar fi un ghips sau o atela, timp de 4 până la 6 săptămâni. Recuperarea completă poate dura între 3 și 6 luni.

Pacientul se poate întoarce la locul de muncă după aproximativ 2 săptămâni, dacă acesta implică munca de birou, însă dacă locul de muncă este unul mai solicitant, reluarea activității este posibilă după 6 săptămâni de la intervenție.

De asemenea, reluarea condusului este permisă doar la recomandarea medicului curant, în funcție de membrul supus intervenției și starea generală de sănătatea a pacientului. Dacă membrul operat este cel stâng, iar pacientul deține o mașină automată, condusul este permis după primele 2-4 săptămâni.

Precauții după artroscopia de gleznă

Este indicat ca pacientul să urmeze o serie de recomandări după artroscopia de gleznă, pentru a avea parte de o recuperarea ușoară și rapidă. Recomandările includ:

· Păstrați glezna ridicată deasupra nivelului inimii în timpul odihnei pentru a reduce umflarea.

· În prima săptămână după intervenție plasați o pungă cu gheață pe gleznă pentru 20 minute de cel puțin 2 ori pe zi.

· Administrați antiinflamatoarele nesteroidiene conform indicațiilor medicului curant.

· Puteți îndepărta bandajele pentru a face duș, după aproximativ o săptămână, însă nu este recomandată baia în cadă sau piscină până când inciziile nu sunt vindecate complet.

· Nu aplicați niciun fel de cremă sau loțiune la nivelul inciziilor până în momentul în care acestea sunt complet vindecate.

· Evitați perioadele lungi de stat în șezut și călătoriile lungi cu mașina în primele 2 săptămâni postoperatorii.

· Nu puneți greutate pe gleznă în primele 4 săptămâni de la intervenție.

· Nu efectuați exerciții fizice cu un impact ridicat, cum ar fi alergatul sau săriturile pentru 12 săptămâni.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari