Prevenția leziunilor coafei rotatorii poate avea un efect semnificativ în reducerea leziunilor la nivelul umărului. Coafa rotatorie joacă un rol crucial în activitatea de zi cu zi, fiind alcătuită din grupul de mușchi și tendoane care înconjoară omoplatul și partea superioară a brațului, facilitând mișcarea.
Ce reprezintă leziunile coafei rotatorii?
Leziunile coafei rotatorii sunt localizate cu precădere la nivelul mușchiului supraspinos, având mai multe stadii. Inițial apare inflamarea tendoanelor, ruptura parțială apare atunci când unul dintre mușchi sau tendoane este parțial uzat sau deteriorat, iar ruptura completă apare atunci când la nivelul mușchiului se formează practic o gaură.
Cele mai frecvente cauze ale leziunilor coafei rotatorii
Există două cauze principale ale rupturii manșetei rotatorii: rănirea și uzura.
Leziune acută
Aceasta apare ca urmare a unui traumatism, precum o căzătură pe brațul întins și poate fi asociată cu alte leziuni, cum ar fi ruptura de claviculă sau luxația umărului.
Leziune degenerativă
Apare ca urmare a mișcărilor repetitive și a suprasolicitării membrului, precum în cazul sportivilor sau a persoanelor ale căror locuri de muncă implică în mod special munca manuală.
Prevenția leziunilor coafei rotatorii
Pentru a preveni leziunile coafei rotatorii, pacienților le este indicată respectarea următoarelor recomandări:
- Efectuați exerciții regulate de întărire a manșetei rotatoare pentru a vă asigura că mușchii sunt suficient de puternici pentru a face față cerințelor muncii sau sportului pe care îl practicați.
- Persoanele ale căror locuri de muncă implică munca de birou trebuie să se asigure că adoptă o postură bună. Aplecarea capului și a umerilor în față poate cauza probleme în jurul omoplatului și poate provoca stres la nivelul tendoanelor manșetei rotatorii.
- Dacă aveți dureri la nivelul umărului, evitați odihna sau somnul pe parte dureroasă.
- Evitați activitățile repetitive deasupra capului. Găsiți modalități de a modifica sarcina și asigurați-vă că faceți pauze frecvente.
- Evitați să ridicați obiecte grele deasupra înălțimii umerilor.
- Evitați să ridicați obiecte grele cu brațul întins.
- Nu efectuați mișcări care pun o tensiunea mare pe umăr. De exemplu, asigurați-vă că nu vă întindeți niciodată pentru a vă pune geanta de mână pe bancheta din spate a mașinii.