Recuperarea după artroplastia capului radial

Recuperarea după artroplastia capului radial este un aspect esențial care se bazează pe respectarea programului de reabilitare stabilit de către medicul ortoped. Acesta cuprinde, în general, recomandări cu privire la îngrijirea inciziilor, terapia fizică și desfășurarea activităților de zi cu zi.

Ce este artroplastia capului radial?

Artroplastia capului radial este o procedură chirurgicală prin care capul radial afectat este înlocuit cu o articulație artificială. Proteza poate fi realizată din polietilenă sau metal și este modelată pentru a servi ca parte a articulației cotului. În cazul implanturilor modulare sau monobloc, stabilitatea mecanică este apropiată de cea oferită de capul radial nativ. Punctele tehnice cheie sunt selectarea dimensiunii implantului și determinarea înălțimii optime de implantare.

recuperare

Recuperarea după artroplastia capului radial

Recuperarea după artroplastia capului radial depinde de gravitatea afecțiunii, dar și de alți factori, precum alte leziuni concomitente sau starea generală de sănătate a pacientului. În general, recuperarea completă după această intervenție poate dura până la 3-6 luni.

Reluarea activității

Reluarea activității se va efectua treptat, pentru a asigura o recuperare sigură și eficientă. Cel puțin în primele 4 săptămâni după intervenția chirurgicală, pacientul trebuie să poarte o atelă și să efectueze numai mișcări limitate ale cotului. După 4 săptămâni atela poate fi îndepărtată, iar pacientul poate începe să efectueze mișcări mai ample, însă ridicarea obiectelor grele și utilizarea intensă a brațului trebuie evitate pentru cel puțin 3 luni.

După aproximativ 4-6 săptămâni, pacientul poate relua condusul la recomandarea medicului specialist.

Majoritatea pacienților vor urma un program de terapie fizică timp de aproximativ 4 luni după operație, timp în care pot reveni la majoritatea activităților fizice obișnuite.

Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații

  • Aplicați gheață de 3-4 ori pe zi în primele 5-7 zile după operație.
  • Acoperiți zona inciziilor în timpul dușului.
  • Nu scufundați membrul operat în cadă sau piscină până la vindecarea inciziilor.
  • Administrați antiinflamatoarele nesteroidiene potrivit recomandării medicului curant.
  • În timpul odihnei plasați o pernă sub membrul afectat pentru a facilita circulația sângelui.
  • Nu utilizați membrul afectat pentru a vă ridica în pat sau de pe scaun, deoarece acest lucru necesită contracția puternică a mușchilor.
  • Nu suprasolicitați brațul pentru a facilita vindecarea corectă și rapidă.
  • Nu ridicați niciun obiect cu o greutate mai mare decât cea a unui pahar de apă în primele 6 săptămâni.
  • În primele 6 săptămâni după intervenție nu duceți brațul prea mult în lateral sau în spatele corpului.
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari