Epicondilita medială

Epicondilita medială, cunoscută și sub numele de „cotul jucătorului de golf”, este o afecțiune comună a cotului caracterizată prin durere și inflamație la nivelul tendonului flexorilor antebrațului care se atașează la epicondilul medial al humerusului. Acesta este un tip de tendinită care apare din cauza suprasolicitării tendoanelor din această zonă și poate fi cauzată de o varietate de activități, cum ar fi sportul sau activități care necesită mișcări repetitive ale brațelor și încheieturii mâinii.

Epicondilita medială- cauze și factori de risc

Epicondilita medială apare atunci când tendoanele care atașează mușchii flexori ai încheieturii mâinii și degetelor la oasele antebrațului se inflamează sau se irită. Această inflamație apare adesea ca urmare a suprasolicitării tendoanelor, dar poate fi cauzată și de o leziune sau de o traumă la nivelul cotului. Activitățile care implică mișcări repetate ale încheieturii mâinii și ale brațelor, precum:

  • jocul de golf 
  • sporturile care presupun aruncarea unui obiect (baseball, volei, trasul cu arcul)
  • ridicarea greutăților (in special antrenamentele pentru biceps)
  • miscari ocupationale repetitive (apar mai frecvent la cei care lucrează în construcții, fabrică de mobila, tâmplărie)
  • obezitatea
  • fumatul

Simptomele epicondilitei mediale

Simptomele epicondilitei mediale pot include:

  • Durerea și sensibilitate la nivelul cotului, mai accentuată în timpul activităților care implică mișcări repetate ale încheieturii mâinii sau ale brațului
  • Durerea poate iradia în josul încheieturii mâinii și degetelor, iar activitățile care implică prinderea sau apucarea unui obiect, precum și mișcările care implică îndoirea încheieturii mâinii pot deveni dificile sau dureroase
  • Senzație de slăbiciune la nivelul încheieturii mâinii și brațului
  • Parestezii la nivelul degetelor

Cum diagnosticam epicondilita medială 

Diagnosticul epicondilitei mediale se face prin efectuarea unui examen fizic și analizarea istoricului medical al pacientului de către medicul ortoped. În unele cazuri, se pot recomanda teste imagistice, cum ar fi radiografiile sau RMN-ul, pentru a exclude alte afecțiuni ale cotului care pot prezenta simptome similare.

cotul jucatorului de tenis

Tratamentul epicondilitei mediale

Tratamentul epicondilitei mediale poate include repausul și modificarea activităților care au dus la suprasolicitarea tendoanelor, precum și aplicarea de gheață sau de comprese reci la nivelul cotului pentru a reduce inflamația și durerea. Medicul poate, de asemenea, să prescrie medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene pentru a reduce inflamația și durerea, iar în unele cazuri, medicul specialist îi poate recomanda pacientului administrarea de injecții cu corticosteroizi. În cazurile mai severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a repara sau a înlocui tendoanele afectate.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari