Afecțiuni frecvente ale șoldului

Afecțiuni frecvente ale șoldului includ fractura, artroza, bursita, necroza avasculară, displazia de șold sau impingementul femuro-acetabular. Acestea pot cauza adesea durere, inflamație modificări structurale ale articulației sau chiar limitarea gamei de mișcare. Cauzele apariției acestor condiții medicale pot fi diverse, iar metodele de tratament aplicate sunt individualizate și sunt alese în funcție de severitatea afecțiunii.

Anatomia șoldului

Articulația șoldului este un tip de articulație sinovială sferică care leagă centura pelviană de membrul inferior. În această articulație, capul femurului se articulează cu acetabulul osului pelvin.

Articulația șoldului este o articulație multiaxială și permite o gamă largă de mișcări: flexie, extensie, abducție, adducție, rotație externă, rotație internă și circumducție.

Întreaga greutate a corpului superior este transmisă prin această articulație la membrele inferioare în timpul în care corpul se află în poziție verticală, fiind cea mai stabilă articulație din corpul uman.

Afecțiuni frecvente ale șoldului

Există o serie de afecțiuni frecvente ale șoldului care pot fi cauzate ca urmare a unor traumatisme de mare impact, a activităților fizice solicitante, a mișcărilor repetitive sau a altor condiții medicale. Printre acestea se numără:

Bursita șoldului

Bursita șoldului este caracterizată de inflamarea bursei, un sac cu lichid, localizat în marginea exterioară a șoldului. Aceasta poate cauza durere și sensibilitate la nivelul articulației.

Coxartroza

Coxartroza este o afecțiune degenerativă a șoldului. Aceasta se formează ca urmare a deteriorării cartilajului articular de la nivelul șoldului. De-a lungul timpului cartilajul articular, care este neted și lucios se macină, și se ajunge astfel la frecarea osului pe os. Coxartroza mai cauzează și modificări ale osului subcondral, membranei sinoviale și ale ligamentelor.

Osteonecroza de șold

Osteonecroza de șold este o afecțiune care cauzează durere și rigiditate, fiind caracterizată prin întreruperea vascularizației la nivelul articulației șoldului. Pe măsură ce boala evoluează poate cauza apariția artrozei de șold și colapsul total al articulației.

Displazia de șold

Displazia de șold este o afecțiune în care oasele șoldului nu se aliniază corect, priza fiind prea mică pentru a se potrivi în siguranță pe coapsa.

Acesta este un defect congenital care împiedică dezvoltarea normală a oaselor șoldului și interferează progresiv cu funcția și mobilitatea articulației.

Fractura de col femural

Fractura de col femural este un tip de fractură de șold intrascapulară, care are loc în interiorul articulației. Acest tip de fractură deconectează practic capul femural de restul femurului, provocând dureri în zona inghinală în momentul în care pacientul pune greutate pe picior.

Cum diagnosticăm o afecțiune a șoldului?

În general, medicul ortoped va începe procesul de diagnosticare cu anamneză și un examen fizic. Astfel vor fi evaluate câteva caracteristici importante, precum sursa durerii, sensibilitatea zonei, gama de mișcare sau deformarea articulației.

În plus, pentru a oferi un diagnostic precis, specialistul ortoped poate indica realizarea unor teste imagistice suplimentare, cum ar fi o radiografie sau o examinare RMN.

Metode de tratament

Medicul curant poate opta atâta pentru metode conservatoare, cât și pentru metode chirurgicale de tratament. În cazul în care afecțiunile nu prezintă un grad ridicat de severitate, pacientului i se pot recomanda metode de tratament non-chirurgicale, precum:

Daca afecțiunile sunt grave sau nu prezintă ameliorare ca urmare a tratamentului conservator, medicul poate apela la tratamentul chirurgical care poate consta într-o intervenție chirurgicală de  reparare a leziunii articulare sau chiar protezarea totală de șold.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari