Bursita șoldului, cunoscută și sub denumirea de bursită trohanterică este o afecțiune care determină iritarea și inflamarea bursei șoldului, provocând adesea dureri.
Ce este bursita șoldului?
Bursita șoldului este caracterizată de inflamarea bursei, un sac plin cu lichid, localizat în marginea exterioară a șoldului.
În interiorul corpului uman există aproximativ 160 de astfel de burse care acționează ca niște perne de aer între oase și țesuturile moi, împiedicând frecarea oaselor de tendoane și mușchi. În plus, bursita poate afecta oricare dintre bursele din corp.
Cauze și factori de risc
Bursita de șold poate afecta pe oricine, dar potrivit studiilor, aceasta afectează aproximativ 5 din 1.000 de adulți și este mai frecventă la femei și la persoanele mai în vârstă. Cele mai frecvente cauze și factori de risc includ:
· Leziunile de stres repetitiv (utilizare excesivă) cauzate de: alergat, urcatul scărilor, mersul cu bicicleta sau statul în picioare pentru perioade lungi de timp
· Leziuni ale șoldului care pot apărea ca urmare a unei căzături sau lovituri puternice
· Postură inadecvată a coloanei vertebrale
· Inegalitatea lungimii picioarelor
· Artrita reumatoidă
· O intervenție chirurgicală anterioară
· Pinteni osoși sau depozite de calciu
· Obezitatea
· Sedentarismul
· Fumatul
Simptomele bursitei
Persoanele cu bursită de bursită de șold pot prezenta următoarele simptome: · Durere sau senzație de arsură în șold sau în marginea exterioară a coapsei
· Sensibilitate în zona osoasă exterioară a șoldului
· Durere în momentul în care pacientul stă întins, cu picioarele încrucișate sau în șezut pentru un timp îndelungat
În faza incipientă, pacienții pot experimenta această durere numai după ce s-au implicat într-un sport sau într-o altă activitate fizică, dar în cele din urmă durerea poate fi declanșată pur și simplu prin urcatul scărilor sau prin mers pe distanțe lungi.
Cum diagnosticăm bursita șoldului?
Medicul ortoped va efectua inițial o analiză a simptomelor pacientului, urmată de o un examen fizic în timpul căruia medicul ortoped va localiza sursa durerii și a sensibilității. Pacientului i se poate cere, de asemenea, să facă anumite mișcări pentru ca specialistul ortoped să observe gama de mișcare și mobilitatea articulației. Pentru a exclude prezența altor afecțiuni medicale și pentru a oferi un diagnostic precis, medicul poate recomanda efectuarea unor teste imagistice, precum radiografia, ecografia sau RMN-ul.
Cum tratăm bursita șoldului?
În general, bursita șoldului poate fi tratată prin metode non-chirurgicale, precum protocolul RICE care presupune:
· Repaus
· Gheață
· Compresie
· Elevație
Alte metode conservatoare de tratament pot include:
· Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene
· Terapia fizică
· Infiltrațiile intra-articulare
Dacă simptomele persistă și nu există o ameliorare a acestora ca urmare a tratamentului non-chirurgical, medicul poate recomanda efectuarea unei intervenții chirurgicale, numite bursectomie, pentru a îndepărta bursa inflamată.