Fractura de col femural este o leziune adesea întâlnită în cazul pacienților de peste 65 de ani, mai ales pentru că odată cu înaintarea în vârstă densitatea minerală a oaselor scade, ceea ce le face mult mai susceptibile la fracturi. Aceasta poate fi cauzată atât de traumatisme de mare impact, cât și de simple căzături, dar și de anumite condiții medicale de care pacientul poate să sufere, precum osteoporoza.
Ce este colul femural?
Femurul este osul coapsei, acesta fiind format din diafiza femurală, care merge de la șold până la genunchi, și din capul femural, care se conectează la osul șoldului. Colul femural este partea osului care leagă capul femurului cu diafiza.
Ce este fractura de col femural?
Fractura de col femural este un tip de fractură de șold intrascapulară, care are loc în interiorul articulației. Acest tip de fractură deconectează practic capul femural de restul femurului, provocând dureri în zona inghinală în momentul în care pacientul pune greuate pe picior.
Cauze și factori de risc
Cauzele cele mai frecvente care duc la fractura de col femural sunt următoarele:
- Vârsta
- Pierderea mobilității
- Scăderea densității osoase
- Tumorile osoase maligne
- Sexul feminin
- O cădere minoră sau răsucire a șoldului la vârstnici
- Pacienții cu osteoporoză
- Traume cu impact puternic, cum ar fi accidentele auto
Potrivit studiilor de specialitate, 90% dintre fracturile de col femural sunt experimentate de către pacienții de peste 50 de ani, majoritatea fiind femei.
Clasificarea fracturii de col femural
În general, fracturile de col femural sunt clasificate, în funcție de tipul, modelul și dacă există sau nu deplasare a osului, după sum urmează:
Tipul 1 – este o fractură incompletă.
Tipul 2 – este o fractură completă fără deplasare.
Tipul 3 – este o fractură completă cu deplasarea parțială a fragmentelor de fractură.
Tipul 4 – este o fractură completă cu deplasarea totală a fragmentelor de fractură, permițând capului femural să se rotească înapoi la poziția sa anatomică în acetabul.
Simptome fractura de col femural
Simptomele unei fracturi de col femural includ:
- Durere în zona inghinală
- Durere radiantă la genunchi
- Incapacitatea de a suporta greutatea pe picior
- Scurtarea sau rotirea laterală a piciorului afectat
- Creșterea durerii în șold în timpul rotației piciorului
- Umflare pe partea laterală a șoldului
Diagnosticarea fracturii de col femural
De obicei, medicul poate determina dacă pacientul suferă o fractură de col femural în funcție de poziția șoldului și a piciorului, împreună cu simptomele acesuia. După o examinare fizică, medicul curant va utiliza o radiografie pentru a confirma fractura și pentru a determina ce parte a șoldului este afectată.
Fracturile de dimensiuni mici sau fracturile incomplete pot să nu apară la o radiografie, astfel medicul ortoped poate recomanda o scanare CT sau RMN pentru vizuaizare mai detaliată.
Metode de tratament pentru fractura de col femural
Tratamentul ortopedic se bazează pe numeroase circumstanțe specifice pe care medicul trebuie să ia în considerare. Tipul exact al fracturii, starea fizică a pacientului și mușchii acestuia, greutatea, vârsta biologică și afecțiunile subiacente, cum ar fi osteoporoza.
Tratamentul conservator pentru acest tip de fractuă este rareori o metodă de tratament recomandată. Deși tratamentele conservatoare par a evita riscurile chirurgicale, acestea nu sunt lipsite de riscuri. Locul fracturii se poate schimba din nou în timpul vindecării și se poate forma o așa-numită articulație falsă.
În plus, la nivelul articulației se poate produce osteonecroza din cauza tipului și poziției fracturii colului femural în cazul în care vasele de sânge din atriculație sunt lezate ca urmare a fracturii.
Scopul tratamentului este ca medicul să stabilizeze rapid fractura și să scutească pacientul, adesea mai în vârstă, de perioade lungi de imobilizare completă. În funcție de localizarea fracturii, medicul va fixa colul femural fie cu plăci și șuruburi, fie va fi înlocuit cu o proteză de șold.