Infiltrațiile la nivelul șoldului reprezintă o metodă non-chirurgicală esențială utilizată de către medicul curant pentru managementul durerilor de șold. Potrivit studiilor de specialitate, durera de șold este o afecțiune comună, delibitantă cu o incidență de 12% până la 15% în rândul tuturor adulților cu vârsta peste 60 de ani.
Când sunt recomandate infiltrațiile la nivelul șoldului?
Infiltrațiile la nivelul șoldului sunt adesea utilizate pentru a reduce durerea cauzată de diverse afecțiuni la nivelul oaselor sau cartilajului articulației șoldului, precum:
- Bursită
- Artroză
- Ruptură labrală (o ruptură a cartilajului care este atașată de marginea osului șoldului)
- Leziune a articulației șoldului sau a zonei înconjurătoare
- Suprasolicitare sau efort fizic excesiv
Dacă infiltrațiile nu ameliorează durerea într-un timp scurt, atunci articulația șoldului poate să nu fie sursa durerii de șold.
Tipuri de infiltrații
Cele mai utilizate tipuri de infiltrații intra-articulare pentru afecțiuni ale șoldului sunt:
Infiltrațiile cu corticosteroizi
Corticosteroizii ajută la reducerea inflamației de la nivelul articulației șoldului. Studii recente sugerează că, corticosteroizii oferă un efect pe termen scurt. De exemplu, un studiu din Marea Britanie a constatat că o injectare cu corticosteroizi în articulația șoldului a ameliorat durerea timp de patru luni. Dimpotrivă, un alt studiu a constatat că 50% dintre pacienții cu artroză de șold au obținut beneficii doar pe termen scurt (aproximativ două săptămâni).
Infiltrațiile cu acid hialuronic
Injectarea cu acid hialuronic este concepută pentru a îmbunătăți calitatea lichidului sinovial din interiorul articulaței și pentru a facilita mișcarea de alunecare a articulației. Astfel, ameliorarea simptomelor de durere poate să dureze până la câteva luni sau chiar mai mult.
Infiltrațiile cu plasmă bogată în trombocite
Plasma bogată în trombocite este compusă din celule sanguine numite trombocite care sunt prelevate din propriul sânge. Trombocitele ajută țesuturile să se vindece după o leziune prin eliberarea unor substanțe numite factori de creștere care stimulează vindecarea.
În această procedură, un medic preia o cantitate mică de sânge dintr-o venă a brațului și folosește o mașină numită centrifugă pentru a separa trombocitele și factorii de creștere de alte componente ale sângelui.
Apoi acest lichid bogat în trombocite este injectat direct în articulația șoldului, pacienții experimentând adesea ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției în decurs de două până la șase săptămâni.
Cum se efectuează procedura?
Procedura începe prin poziționarea pacientului pe o masă de axaminare într-o poziție accesibilă pentru injectare. Medicul curăță mai întâi pielea cu un antiseptic și aplică un anestezic local pentru a amorți zona. Acul este ghidat imagistic în articulația șoldului pentru a ajuta medicul să injecteze substanța în zona afectată.
După injectare, pacientului i se va cere să stea nemișcat timp de 10 minute, poi acesta trebuie să își miște șoldul pentru a evalua nivelul de durere resimțit. Este posibil ca pecientul să resimtă oarecare durere pe măsură ce anestezicul local dispare, dar odată ce medicamentul începe să funcționeze, durerea se diminuează, în câteva zile.
Riscurile și complicațiile infiltrațiilor la nivelul șoldului
Ca și în cazul oricărei proceduri, pot exista riscuri și complicații. Reacțiile adverse posibile în cazul infiltrațiilor articulației șoldului includ:
- Reacții alergice la medicamentele utilizate
- Infecție (apare la mai puțin de 1 la 15.000 de injecții)
- Erupție după injectare (umflare și durere articulară la câteva ore după injectarea cu corticosteroizi)
- Depigmentarea (o albire a pielii)
- Atrofia locală a grăsimilor (subțierea pielii)
- Ruptura unui tendon situat pe calea injectiei