Tratamentul chirurgical al artrozei

Tratamentul chirurgical al artrozei poate ajuta la repararea sau înlocuirea unei articulații deteriorate. Astfel, poate durerea poate fi redusa și modul în care funcționează articulația poate fi îmbunătățit semnificativ. Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale pentru tratarea artrozei, inclusiv artroscopia, osteotomia, artrodeza sau artroplastia articulară.

Ce este artroza?

Artroza este o boală degenerativă cartilajul articular. Cartilajul este un țesut nevascularizat format din fibre de colagen, având două funcții importante: absoarbe socul și înlesnește alunecarea nedureroasă a oaselor care formează articulația. Acesta servește ca un amortizor care permite oaselor să alunece unele peste altele atunci când articulația se îndoaie sau se îndreaptă.

Artroza se formează ca urmare a uzurii cartilajului articular și o întâlnim cel mai adesea la persoanele în vârstă, boala având o formă de dezvoltare lentă, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Când este indicat tratamentul chirurgical al artrozei?

În general, specialistul ortoped va recomanda metode conservatoare de tratament înainte de a lua în considerare o intervenție chirurgicală.

Tratamentele nechirurgicale comune pentru artroză includ:

  • Odihnă
  • Schimbarea rutinei de exerciții sau a nivelului de activitate
  • Infiltrații intra-articulare
  • Antiinflamatoare nesteroidiene
  • Fizioterapie

Dacă niciunul dintre aceste tratamente nu oferă o ameliorare a simptomelor, medicul poate indica diverse metode chirurgicale de tratament. Chirurgia poate ajuta la îmbunătățirea funcției articulațiilor, la reducerea durerii și la prevenirea leziunilor articulare ulterioare. Decizia de a urma o intervenție chirurgicală pentru artroză variază în funcție de cazul fiecărui pacient și de alți factori de sănătate ai acestuia.

Tratamentul chirurgical al artrozei

Artroscopia

Când se efectuează o artroscopie, chirurgul face o mică incizie în apropierea articulației. Apoi introduce o cameră minusculă și instrumente specializate pentru a fixa mici rupturi în țesutul moale din articulație. Artroscopia este un tratament comun pentru artroza la genunchi, șold, umăr și alte articulații.

Această metodă chirurgicală poate fi folosită, de asemenea, pentru a îndepărta cartilajele și ligamentele deteriorate, precum și bucățile de cartilaj rupte care plutesc într-o articulație.

Osteotomie

Osteotomia reprezintă îndepărtarea unei bucăți de os de la nivelul unei articulații deteriorate. Osteotomia genunchiului poate ajuta o persoană care are leziuni pe o parte a genunchiului. Procedura poate îndepărta greutatea de pe partea deteriorată a articulației pentru a ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea funcției genunchiului.

O osteotomie de șold poate corecta nealinierea oaselor din articulație, cunoscută sub numele de displazie de șold.

Artrodeza

Artrodeza se bazează pe utilizarea unor știfturi, plăci sau tije, pentru a uni două sau mai multe oase. Ele pot uni oasele de la gleznă, încheietura mâinii, genunchi sau coloana vertebrală pentru a face o articulație continuă.

După operație, oasele vor crește împreună și pot bloca articulația în timp.

Această intervenție chirurgicală poate îmbunătăți rezistența articulației și poate reduce durerile articulare.

Artroplastia articulară totală

În timpul unei înlocuiri totale a articulației chirurgul va îndepărta părțile deteriorate ale acesteia și le va înlocui cu o proteză.

Proteza poate fi din metal, plastic sau ceramică și va reproduce mișcarea unei articulații sănătoase.

Protezele de șold și genunchi sunt cele mai frecvente tipuri de artroplastie articulară. Cu toate acestea, chirurgul ortoped poate efectua această procedură și pe alte articulații, inclusiv umărul și cotul.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari