Displazia de șold la adulți este o afecțiune care își are rădăcinile în primii ani de viață, dar adesea nu afectează pe deplin funcția articulațiilor până la vârsta adultă. Cunoscută și sub denumirea de displazie de dezvoltare a șoldului, este un defect congenital care împiedică dezvoltarea normală a oaselor șoldului și interferează progresiv cu funcția și mobilitatea articulației.
Ce este displazia de șold?
Displazia de șold este o afecțiune în care oasele șoldului nu se aliniază corect. Șoldul este o articulație sferică mare în care osul coapsei sau femurul se potrivește perfect în cavitatea sau acetabulul pelvisului la majoritatea oamenilor.
În displazia șoldului, priza este prea mică pentru a se potrivi în siguranță pe coapsa. Conform studiilor, acetabulul displazic este global, deficitar volumetric, în medie cu 18-19% mai mic decât în mod normal.
Dacă această afecțiune este lăsată netratată, poate provoca daune ireversibile care vor provoca durere și pierderea funcției mai târziu în viață, fiind și cauza principală a coxartrozei precoce înainte de vârsta de 60 de ani.
Cauze și factori de risc
Majoritatea persoanelor cu displazie de șold se nasc cu această condiție. Se poate dezvolta în timpul sarcinii dacă poziția fătului pune presiune pe șolduri. Poate fi, de asemenea, o afecțiune genetică pe care părinții biologici o transmit copiilor lor.
Aceasta afectează preponderent femeile, primii născuți și copiii născuți în poziție culcată.
De asemenea, oricare dintre șolduri (sau ambele) poate fi afectat, dar displazia este de trei ori mai frecventă pe partea stângă.
Simptome
Simptomele comune în cazul displaziei de șold la adulți pot include:
- Durere în zona inghinală
- Durere crescută în timpul șederii sau a mersului
- Senzație de pocnire sau de prindere în șold în timpul mișcării
- Durere pe partea laterală a șoldului
- Durere în timpul somnului
- Mersul șchiopătat, care poate fi dureros
- Inegalitatea membrelor
Diagnosticul displaziei de șold la adulți
Diagnosticul implică inițial evaluarea simptomelor pacientului și efectuarea unui examen clinic de către medicul ortoped.
Medicul poate efectua, de asemenea, un test numit test de impact, care se face de obicei prin flexia șoldului și apoi răsucirea acestuia spre interior pentru a freca colul femural de marginea șoldului. Acest test provoacă o senzație de ciupit la aproape toți pacienții cu displazie de șold.
Ulterior, medicul specialist poate recomanda relizarea unor teste imagistice, precum razele X sau RMN-ul pentru a identifica orice deteriorare a cartilajului articular și gravitatea afecțiunii.
Metode de tratament – displazia de șold la adulți
De obicei, tratamentul displaziei de șold la adulți implică o intervenție chirurgical. Dacă afecțiunea nu este una gravă, medicul poate repara articulația printr-o intervenție artroscopică. Astfel, medicul va efectua niște incizii mici prin care va introduce artroscopul prevăzut cu o cameră și lumină în capăt pentru a vizualiza interiorul articulației, dar și instrumentele chirurgicale în miniatură cu ajutorul cărora va repara articulația.
În cazurile mai severe de displazie de șold la adulți, dacă suprafața articulară este complet uzată, poate fi necesară o protezare totală de șold.