Osteonecroza de șold

Osteonecroza de șold este o afecțiune care cauzează durere și rigiditate, fiind caracterizată prin întreruperea vascularizației la nivelul articulației șoldului. Pe măsură ce boala evoluează poate cauza apariția artrozei de șold și colapsul total al articulației.

Ce este osteonecroza de șold?

Osteonecroza de șold, numită și necroză avasculară, apare atunci când are loc o întrerupere a fluxului de sânge către capul femurului. Lipsa aportului normal de sânge către celulelor osoase determină o scădere a livrării de oxigen și nutrienți către os, determinând moartea celulelor. Când celulele osoase sunt deteriorate, rezistența osului este mult diminuată, iar acesta se poate distruge complet, favorizând apariția coxartrozei.

Cauze și factori de risc

Osteonecroza șoldului poate afecta pacienții de toate vârstele, însă persoanele cele mai predispuse la dezvoltarea osteonecrozei sunt bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani.

Nu este pe deplin cunoscută cauza declanșatoare a acestei afecțiuni, dar factorii de risc includ:

Leziunile – luxațiile de șold, fracturile de șold și alte leziuni ale șoldului pot deteriora vasele de sânge și pot afecta circulația la capul femural.

Consumul excesiv de alcool – consumat în exces și pe o perioadă lungă de timp, alcoolul, poate determina formarea de depozite de grăsime în vasele de sânge și poate crește nivelul de cortizon, ducând la o scădere a aportului de sânge a osului.

Medicamente cu corticosteroizi – multe boli, inclusiv astmul, artrita reumatoidă și lupusul eritematos sistemic, sunt tratate cu medicamente cu corticosteroizi. Deși nu se știe exact de ce aceste medicamente pot duce la osteonecroză, cercetările arată că există o legătură între boală și utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor.

Alte condiții medicale – osteonecroza este asociată cu alte boli, inclusiv boala Caisson, siclemie, tulburări mieloproliferative, boala Gaucher, lupus eritematos sistemic, boala Crohn, embolie arterială, tromboză și vasculită.

Simptome

Durerea este cel mai precoce simptom al osteonecrozei de șold. Durerea este centrată în zona inghinală și iradiază în lateral și în spatele șoldului, precum și în partea din față a coapsei. Poate radia până în jos spre genunchi.

Durerea poate fi prezentă atât în timpul activității, cât și în repaus și, de obicei, se agravează în timpul mersului. Inițial, gama de mișcare nu este afectată, dar în etapele ulterioare ale bolii, mai ales dacă la nivelul articulației apare artroza, șoldul devine rigid, iar mobilitatea scade considerabil.

Diagnosticul osteonecrozei de șold

Pentru a diagnostica osteonecroza șoldului, medicul ortoped va evalua simptomele pacientului și va examina șoldul pentru a descoperi mișcările specifice care cauzează durere și pentru a analiza amplitudinea mișcării.

Apoi, poate recomanda efectuarea unor teste imagistice, precum razele X și RMN-ul, pentru a vizualiza interiorul articulației și pentru confirmarea diagnosticului.

Razele X sunt utilizate pentru a determina nivelul de degradare osoasă, iar examinările RMN pentru a analiza eventualele semne precoce ale osteonecrozei de șold, având o sensibilitate și o specificitate de aproximativ 99%.

Metode de tratament – osteonecroza șoldului

Tratamentul osteonecrozei de șold este dificil, deoarece problema tinde să progreseze rapid în ciuda intervenției. În stadiile incipiente antiinflamatoarele nesteroidiene și modificarea activității pot fi de ajutor.

ruptura de labrum

Opțiunile chirurgicale în stadiile incipiente ale osteonecrozei șoldului includ:

  • Decompresia șoldului – prin forarea unor mici găuri în zona de osteonecroză pentru a reduce presiunea din capul femural.
  • Grefarea osoasă – o grefă osoasă vascularizată este prelevată din osul sănătos din partea inferioară a piciorului (împreună cu vasele de sânge atașate la os) și plasată în zona osteonecrozei. Scopul acestei intervenții chirurgicale este de a furniza un flux sanguin normal.

Daca osteonecroza șoldului este într-un stadiu mai avansat poate fi necesară artroplastia totală de șold. Aceasta implică înlocuirea articulației propriu-zise cu o proteză.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari