Protezarea de șold

Protezarea de șold este o intervenție chirurgicală de amploare care presupune înlocuirea articulației coxofemurale deteriorate cu un implant artificial. Se efectuează în primul rând pentru a calma durerea și rigiditatea șoldului cauzate de artroza de șold. 

Denumită și artroplastie totală de șold, operația constă în îndepărtarea capului femural și acetabulului și înlocuirea acestora cu componente din metal, plastic sau ceramica.

Anatomia șoldului

Articulația șoldului este o articulație sinovială sferică, formată dintr-o articulație între capul femurului și acetabulul pelvisului.

Acetabulul are o forma asemănătoare cupei, situat pe aspectul inferolateral al pelvisului. Cavitatea să este adâncită de prezența unui țesut fibrocartilaginos numit labrum acetabular. Capul femurului este emisferic (rotund)  și se potrivește complet în concavitatea acetabulului.

Ce este protezarea de șold

Într-o protezare totală de șold, numită și artroplastie totală de șold, osul și cartilajul deteriorat sunt îndepărtate și înlocuite cu componente protetice.

Protezare de șold poate fi totală și constă în înlocuirea întregii articulații sau parțială în cazul în carea doar o parte a articulației șoldului este deteriorată. În această procedură, capul femural este înlocuit. 

protezarea de sold

Tipuri de implanturi protezare de șold

Implanturile pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, inclusiv metal. În prezent, suprafețele de sprijin – unde componentă femurală a implantului se întâlnește cu acetabulul – se pot combina în trei moduri diferite:

Metal sau ceramică pe polietilenă;

Metal-pe-metal;

Ceramică pe ceramică;

Diferitele părți ale implantului pot fi cimentate sau necimentate:

● piesele cimentate sunt fixate pe oasele sănătoase folosind „ciment” osos.

● piesele necimentate sunt realizate din material care are o suprafață aspră; acest lucru permite osului să crească pe el, ținându-l pe loc.

La protezele necimentate cupa este realizată din aliaj de titan și are o căptușeală (insert) la interior din polietilenă sau ceramică. La protezele cimentate cupa este alcătuită de obicei din polietilenă (în cazuri foarte rare din aliaj metalic). Capul femural este de obicei realizat din ceramică sau metal

Nou articulație de șold va fi formată din:

Cupa care este de obicei realizată din metal puternic. O căptușeală, care se potrivește în interiorul cupei. Căptușeala permite șoldului să se miște fără probleme. O minge de metal sau ceramică care vă înlocui capul rotund al coapsei. O tulpină de metal care este atașată de osul coapsei pentru a ancora articulația.

Cum se realizează protezarea șoldului

În general, operația se face sub anestezie spinală/rahianestezie. Operația poate dura până la două ore.

Există două metode majore de abordare chirurgicală pentru efectuarea unei proteze totale de șold:

  • abordul posterior (mai frecvent)
  • abordul anterior 

În cazul unei proteze posterioare a șoldului, incizia se face în lateral sau în spatele șoldului. În timpul înlocuirii anterioare a șoldului, chirurgul face incizia în partea din față a șoldului.

În cazul abordului posterior, chirurgul face o incizie de până la 25 de cm, de obicei în partea laterală sau în spatele șoldului, pentru a expune oasele care fac parte articulația șoldului.

● Ulterior chirurgul dislocă articulația, îndepărtând capul femurului din acetabul.

● Capul femural este apoi îndepărtat și înlocuit cu o tijă metalică care se introduce pe centrul femurului. Tija femurală poate fi sau nu cimentată în os.

● Pe partea superioară a tijei se vă fixa componenta care vă înlocui capul femural deteriorat care a fost îndepărtat.

● Suprafața deteriorată a acetabulului este îndepărtată și înlocuită de o cupă metalică, ce se vă potrivi perfect în concavitatea osului coxal . În unele cazuri, această componentă este ținută pe loc cu șuruburi sau ciment.

● Un distanțier din plastic, ceramică sau metal este introdus între noul cap femural și cupa protezei pentru a permite o alunecare ușoară

.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari